Paryžius: Gelbėtojų laivui „Lifeline“ gali būti leista prisišvartuoti Maltoje

Viduržemio jūroje įstrigusiam humanitarinės pagalbos laivui „Lifeline“, gabenančiam 234 migrantus, gali būti leista prisišvartuoti Maltoje, antradienį pareiškė Paryžius.

Viduržemio jūroje įstrigusiam humanitarinės pagalbos laivui „Lifeline“, gabenančiam 234 migrantus, gali būti leista prisišvartuoti Maltoje, antradienį pareiškė Paryžius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Viduržemio jūroje įstrigusiam humanitarinės pagalbos laivui „Lifeline“, gabenančiam 234 migrantus, gali būti leista prisišvartuoti Maltoje, antradienį pareiškė Paryžius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 12:52 PM, atnaujinta Jun 26, 2018, 12:55 PM

„Atrodo, kad būtent dabar aiškėja europietiškas sprendimas: (laivui) gali būti leista prisišvartuoti Maltoje“, – radijui RTL sakė Prancūzijos vyriausybės atstovas Benjaminas Griveaux.

Vienai vokiečių nevyriausybinei organizacijai priklausantis „Lifeline“ gelbėjo migrantus, tarp kurių yra vaikų ir nėščių moterų, bet ketvirtadienį laivas įstrigo Viduržemio jūroje, Malta ir Italija atsisakė jį įsileisti į savo uostus.

Dėl abiejų šalių sprendimo nebeįsileisti migrantus gelbėjančių laivų Europą apėmė politinė krizė, o ES lyderiai skubiai ieško kolektyvinio atsako ką daryti su tūkstančiais žmonių, bėgančių nuo karo ir skurdo Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje.

B. Griveaux tvirtino, kad jokios migrantų „krizės“ apskritai nėra, bet paragino lyderius „sparčiai reaguoti į sudėtingą padėtį“.

„Prancūzija pasiruošusi išsiųsti komandą, kuri vietoje tvarkytų prašymus suteikti prieglobstį, atsižvelgdama į kiekvieną konkretų atvejį“, – nurodė jis.

Tokią komandą Paryžius išsiuntė į Ispaniją, anksčiau šį mėnesį sutikusią priimti gelbėtojų laivą „Aquarius“, taip pat plukdžiusį šimtus migrantų ir neįsileistą Italijos bei Maltos.

ES valstybių lyderiai šią savaitę rinksis į Briuselyje vyksiantį viršūnių susitikimą. Jame daug dėmesio bus skiriama migracijos klausimui.

Italija ir Malta skundžiasi, kad joms nesąžiningai užkrauta milžiniška migracijos našta, o kitos Europos šalys ragina imtis griežtesnės politikos atvykėlių atžvilgiu ir jų nebeįsileisti.

Prancūzija siūlo Afrikoje įsteigti ES finansuojamus centrus, turinčius tvarkyti prašymus suteikti prieglobstį. Anot Paryžiaus, tai atgrasytų žmones nuo pavojingų kelionių per Viduržemio jūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.