Šiurpus mafijos nusikaltimas įplieskė tarptautinį konfliktą

Žiauriais tarpusavio karais garsėjančios Meksikos narkotikų mafijos grupuotės pasaulį pašiurpino susidorojimu su dviem keliautojais europiečiais. Jų artimieji vis dar nesupranta, kodėl jie buvo nužudyti.

Turistų K.Chmielewskio (nuotr.) ir F.Hagenbucho žūties aplinkybės slepiamos.
Turistų K.Chmielewskio (nuotr.) ir F.Hagenbucho žūties aplinkybės slepiamos.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jun 26, 2018, 2:38 PM

Negailestingų banditų gaujomis tapo Čiapaso provincijos kalnuose dviračiais pavieniui keliavę 43 metų vokietis Francas Hagenbuchas bei 37 metų lenkas Krzysztofas Chmielewskis.

Vienas kito nepažinojusių keliautojų kūnai gegužę buvo rasti šalia – numesti į 200 metrų gylio tarpeklį, o jų sužalojimų žymės kriminalistams nepaliko abejonių – su jais susidorojo narkotikų kartelis.

Kraupiai sudarkė kūnus

Vokiečiui buvo peršauta galva, o lenkui banditai išplėšė širdį, nupjovė dešinę pėdą ir galvą.

Kaip Varšuvos žiniasklaidai paaiškino tenykščiai teisininkai, mafiozai dažnai nupjauna tam tikras savo aukų kūno dalis norėdami sukelti siaubą.

Mafijos grupuočių Meksikoje yra net keliolika, tad siekdamos išsiskirti kiekviena iš jų savo aukas paženklina skirtingais sužalojimais – nupjauna ranką, koją, galvą, ausis, nosį ar lyties organus.

Žuvusiųjų artimieji spėlioja, jog abu keliautojai galėjo tapti kažkokio mafijai neparankaus įvykio liudininkais, todėl ir buvo nutarta su jais susidoroti.

Tai netikėta, nes įprastai mafija užsienio keliautojų esą stengiasi neliesti. Mat turizmas yra labai svarbi Meksikos ekonomikos šaka, iš kurios pelnosi ir nusikalstamos grupuotės.

Kilo diplomatinis skandalas

Sudarkytas lenko lavonas buvo rastas visiškai atsitiktinai – Meksikos policijai vykdant pradingusio vokiečių dviratininko paiešką.

Pastarasis nuolat palaikė ryšį su namiškiais Vokietijoje ir pranešinėjo planuojamą kelionės maršrutą, todėl policijai buvo žinoma, kurioje vietoje nutrūko ryšys su dviratininku.

Vis dėlto vokiečio palaikų paieška užsitęsė visą savaitę, nes dviratininkas keliavo atokiais, tarpeklių išvagotais keliais.

Ieškant F.Hagenbucho palaikų netikėtai tarpeklyje šalia jo buvo rastas ir K.Chmielewskio lavonas.

Nors nužudymo žymės akivaizdžiai liudijo, kad su jais susidorojo mafija, vietos policija kažkodėl išplatino pareiškimą, jog dviratininkai tapo nelaimingo susidūrimo su krovininiu automobiliu aukomis.

Tuo nepatikėjo F.Hagenbucho ieškoti iš Vokietijos skubiai atskridęs brolis.

Raineris Hagenbuchas kreipėsi pagalbos į Vokietijos ambasadą bei privačius detektyvus.

Pastarieji prasitarė, jog Meksikos valdžia bijo pakenkti turizmo pramonei ir stengiasi neskelbti žinių apie mafijos susidorojimą su užsieniečiais.

Bet šį kartą to išvengti nepavyko ir žinia apie nežmonišką dviratininkų nukankinimą pasklido po visą pasaulį.

Paaiškėjus, kad apie surastus K.Chmielewskio palaikus nepranešta Lenkijos ambasadai, o kūnas skubiai palaidotas nepažymėtame kape, kilo diplomatinis skandalas.

Varšuvai išreiškus pasipiktinimą Meksikos valdžia atstatydino Čiapaso provincijos prokurorą.

Dviratininkų nužudymo tyrimas tada buvo patikėtas kitam teisininkui.

Žuvo keliaudamas po pasaulį

Įvairiose šalyse dviratininkai surengė nukankintų keliautojų atminimo akcijas.

Užsieniečius taip pat sudomino tai, kad visas pasaulio valstybes apvažiuoti ir apie patirtus nuotykius dokumentinį filmą sukurti planavęs K.Chmielewskis žuvo spėjęs aplankyti 51 valstybę.

Škotijoje pastarąjį dešimtmetį gyvenęs lenkas trumpam įsidarbindavo, o pailsėjęs ir užsidirbęs šiek tiek pinigų vėl išmindavo į kelionę. Paskutinė išvyka tęsėsi jau pusantrų metų – vyriškis ją pradėjo Aliaskoje ir planavo dviračiu pervažiuoti Šiaurės bei Pietų Amerikas.

K.Chmielewskio sesuo Izabela Schmidtke tvirtina, jog brolis keliauti dviračiu pradėjo dar paauglystėje.

„Taip jis savotiškai bandė pabėgti nuo problemų namuose, kur nesugyveno su girtaujančia motina ir smurtaujančiu patėviu“, – aiškino sesuo.

K.Chmielewskis nuo paauglystės įprato miegoti po atviru dangumi, vaikščioti ir dviračiu važiuoti basas, valgį gamintis iš to, ką randa gamtoje.

Be to, lenkė nepatikėjo Meksikos policininkų teiginiais, jog dviratininkus mafiozai galėjo nužudyti dėl jų agresyvumo, mat brolis esą nuo vaikystės vengė ginčų.

„Jis buvo lyg laisvas vėjas – gyveno įkūnydamas svajones, keliavo ten, kur norėjo, o dėl savo draugiškumo visur susirasdavo bičiulių, gaudavo nakvynę“, – prisiminė I.Schmidtke.

Moteris viliasi, jog Meksikos valdžia liausis slėpusi jos brolio palaikus ir parsiųs juos į Lenkiją, o abiejų dviratininkų žudikai bus atskleisti ir gaus pelnytą bausmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.