JAV nepripažins Krymo aneksijos, sako Baltieji rūmai

Baltieji rūmai pirmadienį pareiškė atmetantys Rusijos 2014 metais įvykdytą Krymo pusiasalio atplėšimą nuo Ukrainos ir pridūrė, kad JAV sankcijos liks galioti, kol padėtis bus atitaisyta.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, planuojantis liepos 16 dieną Helsinkyje susitikti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, penktadienį spaudžiamas žurnalistų vengė aiškiai atsakyti, kokia yra jo pozicija Krymo aneksijos klausimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas, planuojantis liepos 16 dieną Helsinkyje susitikti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, penktadienį spaudžiamas žurnalistų vengė aiškiai atsakyti, kokia yra jo pozicija Krymo aneksijos klausimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 6:38 AM

„Nepripažįstame Rusijos mėginimo aneksuoti Krymą. Sutinkame nesutikti (su Rusijos pozicija), o sankcijos Rusijai liks galioti, kol Rusija grąžins pusiasalį Ukrainai“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, planuojantis liepos 16 dieną Helsinkyje susitikti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, penktadienį spaudžiamas žurnalistų vengė aiškiai atsakyti, kokia yra jo pozicija Krymo aneksijos klausimu.

Žurnalistams paklausus, ar jis, kaip kalbama, svarsto galimybę pripažinti Krymą Rusijos dalimi, D. Trumpas atsakė: „Pažiūrėsime“.

Tuo metu D. Trumpo patarėjas Johnas Boltonas sekmadienį užsiminė, kad „JAV neatmeta galimybės pripažinti Krymą Rusijos dalimi“.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad V. Putinas ir D. Trumpas gali kalbėtis „visais kitais klausimais“, išskyrus Krymo problemą.

„Rusijos prezidentas ne kartą pareiškė ir aiškino savo pašnekovams, kad darbotvarkėje tokio klausimo kaip Krymas negali būti ir niekada nebus, nes Krymas yra neatsiejama Rusijos dalis. Visi kiti klausimai – tai konsensuso klausimai, klausimai aptarinėti, (klausimai) galimų sąlyčio taškų paieškai“, – sakė per spaudos konferenciją Maskvoje V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

JAV ir Rusijos santykiai pasiekė nuo Šaltojo karo neregėtas žemumas dėl Maskvos 2014 metais įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos, jos vaidmens Rytų Ukrainą krečiančiame separatistiniame konflikte, įtariamo politinio kišimosi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus, taip pat tvyrant nesutarimams dėl konflikto Sirijoje.

Praeitų metų pradžioje į valdžią atėjęs D. Trumpas stengėsi pagerinti ryšius su V. Putinu, nors tarp Maskvos ir Vakarų tvyro didelė įtampa.

Pripažinimas, kad Krymas niekada nebegrįš į Ukrainos rankas, Rusijai būtų didelis laimėjimas, nors jai dėl Krymo aneksijos vis dar taikomos tarptautinės sankcijos. D. Trumpas neseniai nenoriai pritarė JAV prieštankinių raketų siuntimui Ukrainos pajėgoms, tačiau kiti aukšto rango JAV pareigūnai teigia, kad sankcijos Rusijai galios tol, kol Maskva neatsitrauks.

Tačiau D. Trumpas jau kurį laiką remia idėją gerinti santykius su Maskva, ir Vakarų diplomatai jau kurį laiką nuogąstauja, kad Helsinkyje jis gali padaryti didelių nuolaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.