Rusijos Gulago istorikas apkaltintas lytiniu išnaudojimu

Rusijos istorikas, savo tyrimais apie sovietų Gulago sistemą kėlęs susierzinimą valdžiai, buvo oficialiai apkaltintas lytiniu nusikaltimu, po išteisinimo kitoje panašioje byloje, antradienį pranešė tyrimą atliekantys pareigūnai.

Istorikas J.Dmitrijevas (dešinėje) gali tapti politinio susidorojimo auka.<br>Twitter nuotr.
Istorikas J.Dmitrijevas (dešinėje) gali tapti politinio susidorojimo auka.<br>Twitter nuotr.
Istorikas J.Dmitrijevas (dešinėje) gali tapti politinio susidorojimo auka.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Istorikas J.Dmitrijevas (dešinėje) gali tapti politinio susidorojimo auka.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 3:54 PM, atnaujinta Jul 3, 2018, 4:09 PM

Visuomenėje gerbiamas istorikas Jurijus Dmitrijevas yra apkaltintas lytiniu smurtu, už kurį jam gresia iki 20 metų laisvės atėmimo, pranešė Rusijos tyrimų biuro regioninio padalinio atstovas Vitalijus Konovalovas naujienų agentūrai AFP.

Daugiau informacijos jis nepateikė.

J. Dmitrijevas, kuris vadovauja garsios žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ padaliniui Karelijos respublikoje, balandį buvo išteisintas byloje dėl vaikų pornografijos gamybos. Nauja 62 metų istorikui iškelta byla sukrėtė visą šalies liberalų bendruomenę.

Šis posūkis rezonansinėje J. Dmitrijevo byloje įvyko per pasaulio futbolo čempionatą, vykstantį Rusijoje. Kiek anksčiau JAV įsikūrusi žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) paskelbė apie „didžiausią žmogaus teisių krizę Rusijoje nuo Sovietų Sąjungos laikų“.

Pirmoji baudžiamoji byla J. Dmitrijevui buvo iškelta dėl aptiktų jo nepilnametės įdukros Natalijos nuotraukų. Jas istoriko name per reidą konfiskavo policijos pareigūnai, gavę anonimišką pranešimą.

Tačiau, anot J. Dmitrijevo advokatų, tos nuotraukos buvo padarytos stebint nuo neprievalgio gydomos mergaitės būseną.

Dabar tyrėjai kaltina J. Dmitrijevą lytiškai išnaudojus savo įdukrą nuo 2012 iki 2016 metų. Kaltinamasis visus kaltinimus kategoriškai neigia.

J. Dmitrijevas antrą kartą buvo sulaikytas praėjusią savaitę, Karelijos regiono aukštesnės instancijos teismui panaikinus išteisinamąjį nuosprendį ir nurodžius iš naujo persvarstyti jo bylą.

Pirmą kartą istorikas buvo suimtas 2016 metų gruodį ir daugiau nei metus praleido už grotų be teismo. Vėliau įžymūs visuomenės veikėjai paragino jį paleisti.

Žmogaus teisių aktyvistai sako, kad J. Dmitrijevas persekiojamas dėl savo darbo. Jau kelis dešimtmečius jis ieško per Josifo Stalino represijas nužudytų žmonių masinių kapaviečių ir atlieka palaikų ekshumavimą.

Pasak aktyvistų, ši byla yra valdžios bandymas užtildyti atvirai pasisakantį istoriką, kuris atkreipia visuomenės dėmesį į vieną tamsiausių Rusijos istorijos laikotarpių.

Garsi žmogaus teisių gynėja Zoja Svetova antrą kartą pareikštus kaltinimus J. Dmitrijevui pavadino „vienareikšmišku skandalu“.

„Jūs manote, kad mes nugalėti? – rašė ji praėjusią savaitę komentare apie valdžios pareigūnų logiką socialiniame tinkle „Facebook“. – Dar per anksti džiūgauti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.