Solsberio ligoninėje gydomi du asmenys, apsinuodiję ta pačia medžiaga kaip ir Skripaliai

Ligoninėje gydomi du kritinės būklės britai buvo apnuodyti ta pačia nervus paralyžiuojančia medžiaga kaip ir vienas buvęs rusų šnipas bei jo dukra, į kuriuos buvo pasikėsinta anksčiau šiemet pietiniame Anglijos Solsberio mieste, trečiadienį pranešė policija.

 Pasak pareigūno, nėra jokių įrodymų, kad į minimus vyrą ir moterį, Charlie Rowley ir Dawn Sturgess „buvo kaip nors kėsintasi“.<br> Socialinių tinklų nuotr.
 Pasak pareigūno, nėra jokių įrodymų, kad į minimus vyrą ir moterį, Charlie Rowley ir Dawn Sturgess „buvo kaip nors kėsintasi“.<br> Socialinių tinklų nuotr.
 AFp/Scanpix nuotr.
 AFp/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 8:43 PM, atnaujinta Jul 5, 2018, 8:42 AM

Porton Daune įsikūrusios Didžiosios Britanijos gynybos laboratorijos mokslininkai ištyrė mėginius ir patvirtino, kad tai buvo Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojanti kovinė medžiaga „Novičiok“.

„Šįvakar iš Porton Dauno gavome tyrimo rezultatus, kurie rodo, kad tie du žmonės buvo apnuodyti ta pačia nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, – pranešime sakė kovos su terorizmu koordinatorius Neilas Basu.

„Tai ta pati nervus paralyžiuojanti medžiaga. Mokslininkai nustatys, ar ji buvo iš tos pačios partijos“, – pridūrė jis.

„Dabar tyrėjų komandos prioritetas yra išsiaiškinti, kaip tie du žmonės prisilietė prie šios medžiagos“, – sakė N. Basu.

Pasak pareigūno, nėra jokių įrodymų, kad į minimus vyrą ir moterį, Charlie Rowley ir Dawn Sturgess „buvo kaip nors kėsintasi“.

45 metų vyras ir 44 metų moteris buvo rasti netekę sąmonės viename ramiame, neseniai pastatytame rajone Eimsberio miestelyje, esančiame netoli garsiojo priešistorinio Stounhendžo monumento.

Eimsberis yra maždaug už 12 km nuo Solsberio, kur šių metų kovą buvęs Rusijos karinės žvalgybos karininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo rasti susmukę ant suolelio prie vieno prekybos centro. Jų apnuodijimas išprovokavo didelę santykių su Rusija diplomatinę krizę.

„Tikimybė, kad šie du tyrimai gali būti susiję, aiškiai yra viena iš mūsų versijų“, – teigė N. Basu.

„Nedidelė rizika“ visuomenei

Pasak N. Basu, nėra įrodymų, kad tie du žmonės „neseniai lankėsi kurioje nors iš vietų, nukenksmintų“ po Skripalių apnuodijimo.

„Plačiajai visuomenei išlieka nedidelė rizika“, – teigė jis.

„Esame įsitikinę, kad jei kas nors būtų paveiktas tokio lygio nervus paralyžiuojančia medžiaga, dabar jiems jau būtų pasireiškę simptomai“, – pridūrė N. Basu.

44 metų moteris susmuko šeštadienį, o greitosios pagalbos automobilis jai buvo iškviestas apie 10 val. 15 min. vietos (12 val. 15 min. Lietuvos) laiku, tuo tarpu jos 45-erių draugą greitoji išsivežė apie 15 val. 30 min. vietos (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Iš pradžių buvo įtarta, jog šie asmenys apsinuodijo narkotikais iš užterštos siuntos.

Tačiau pirmadienį į Porton Dauną buvo išsiųsti abiejų pacientų mėginiai, „sunerimus dėl tam vyrui ir moteriai pasireiškusių simptomų“, nurodė N. Basu.

Abu minėti pacientai šiuo metu gydomi Solsberio rajono ligoninėje Jų abiejų būklė – kritinė. Toje pačioje ligoninėje buvo gydomi ir Skripaliai.

29 metų vietos gyventojas Samas Hobsonas sakė palaikęs draugiškus ryšius su pora ir matęs, kaip Ch. Rowley pasijuto blogai.

„Jis smarkiai prakaitavo, tiesiog varvėjo; su juo nebuvo įmanoma susišnekėti – jis leido keistus garsus ir svyravo pirmyn ir atgal, – pasakojo S. Hobsonas. – Atrodė, kad jis kitame pasaulyje.“

Britanijos vidaus reikalų sekretorius Sajidas Javidas sakė, kad ketvirtadienį pirmininkaus skubiam ministrų kabineto posėdžiui, o šalies premjerė Theresa May yra „reguliariai informuojama“ apie situaciją.

Pagalbos linijos gyventojams

Solsberio gyventojai sakė esą sukrėsti, kad jų ramus regionas vėl atsidūrė pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre.

„Buvau sukrėstas, kai išgirdau, kad kažkas nutiko taip greitai po ankstesnio užterštumo incidento“, – AFP sakė 70-metis Patrickas Hillmanas.

Skripalių apnuodijimas per pastaruosius mėnesius „iš tikrųjų paveikė verslą ir apskritai gyvenimą Solsberyje“, pridūrė jis.

„Šiek tiek baugoka“, – pripažino 84 metų Johnas Reidas.

Policija paskelbė du telefono numerius, kuriais galima skambinti iškilus įtarimų dėl galimo užterštumo.

„Negalime nuvertinti šokiruojančios naujienos apie antrą stambų incidentą šioje mūsų apygardos dalyje per tokį trumpą laiką“, – pranešime sakė Viltšyro policijos vyriausiasis konsteblis Kieras Pritchardas.

Policija ragino gyventojus išlikti ramius, tačiau taip pat pabrėžė, kad visi žmonės, lankęsi bet kurioje iš penkių vietų, kur penktadienį ir šeštadienį buvo ir minėta pora, turėtų išsiskalbti tada dėvėtus rūbus ir išvalyti su savimi turėtus daiktus.

Tos vietos – parkas ir nakvynės namai Solsberyje bei vaistinė, bažnyčia ir poros namas Eimsberyje- dabar yra aptvertos policijos.

„Labai rami vieta“

Vietos gyventoja 27 metų Natalie Smyth naujienų agentūrai AFP sakė mačiusi šeštadienį prie minėtos poros namo atvykusius ugniagesių ir greitosios pagalbos automobilius.

„Jie uždarė kelią. Sakė, kad įvyko cheminis incidentas, o tada – kad jis susijęs su narkotikais“, – teigė moteris.

„Tai labai keista; čia labai rami vieta“, – pridūrė ji ir nurodė, kad pagalbos tarnybų darbuotojai dėvėjo apsauginius kostiumus.

Policija sakė, kad vietos gyventojai artimiausiomis dienomis išvys daugiau apsauginius kostiumus dėvinčių pareigūnų, tikrinsiančių „kelias vietas“.

67 metų S. Skripalis ir iš Maskvos jo aplankyti atvykusi 33 metų duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti susmukę Solsberyje ir ilgą laiką gydyti, kol galiausiai buvo išrašyti iš ligoninės.

Jiems padėti mėginęs policininkas Nickas Bailey taip pat buvo hospitalizuotas.

Policija sako įtarianti, kad nervus paralyžiuojančios medžiagos buvo užpilta ant S. Skripalio namų durų rankenos.

Maskva neigė Britanijos kaltinimus, kad Rusija susijusi su Skripalių apnuodijimu. Ši priešprieša išprovokavo diplomatinę krizę; Vakarų šalys ir Rusija išsiuntė dešimtis vienos kitų diplomatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.