Iš Tailando urvo 12 vaikų evakuojantys gelbėtojai lenktyniauja su vandeniu

Tailando gelbėtojai ketvirtadienį pranešė, kad jiems gali tekti nedelsiant pradėti sudėtingą 12 berniukų ir jų futbolo trenerio evakavimą iš užlieto urvo, jei prognozuojamos liūtys užtvindys kalno šlaitą ir sukels pavojų gelbėjimo misijai.

 Šiuo metu iš užtvindyto urvo nepertraukiamai siurbiamas vanduo, kurio lygis kas valandą mąžta vienu centimetru.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šiuo metu iš užtvindyto urvo nepertraukiamai siurbiamas vanduo, kurio lygis kas valandą mąžta vienu centimetru.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-05 12:19

Futbolo komandai, ištvėrusiai 12 naktų požeminiame Tham Luango tunelių komplekse, esančiame Tailando šiaurinėje dalyje, buvo paruošta 13 nardymo įrangos komplektų.

Šiuo metu iš užtvindyto urvo nepertraukiamai siurbiamas vanduo, kurio lygis kas valandą mąžta vienu centimetru.

Tačiau pasirodžius prognozėms, kad penktadienį vėl prasidės liūtys, beprecedentei gelbėjimo operacijai vadovaujantis Čiang Rajaus provincijos gubernatorius, pripažino, kad misija dabar yra „lenktynės su vandeniu“.

„Mūsų didžiausias rūpestis yra orai. Skaičiuojame, kiek turėtume laiko, jei lis – kiek valandų ir dienų“, – žurnalistams sakė Narongsakas Osottanakornas, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Atsiradus didesnės skubos požymiams, gubernatorius pranešė, kad medikai ir Tailando laivyno narai vertina, ar berniukai yra pakankamai sveiki, kad juos galima būtų evakuoti anksčiau nei planuota. Taigi, jis leido suprasti, jog švelnina savo trečiadienį išsakytą poziciją, kad per gelbėjimo operacija nebus leista „jokios rizikos“.

Galimybė, kad įstrigusiai komandai teks išplaukti iš urvo yra itin rizikinga.

Patyrusiems urvų nardymo ekspertams prireikia šešių valandų, kad pasiektų atbrailą, kur glaudžiasi berniukai ir jų treneris.

Dauguma iš tų 11–16 metų amžiaus jaunuolių nemoka plaukti ir niekas iš jų neturi nardymo patirties.

Laivyno specialiųjų pajėgų ekspertai moko juos nardymo pagrindų.

Vis dėlto ruožai, kur negalima apsieiti be nardymo, yra labai siauri, o vanduo juose yra drumzlinas. Juose vaikams gali tekti plaukti nelydimiems.

Pagal dvilypę strategiją, specialistai ieško siauro tarpeklio, kuriuo galima būtų pasiekti jaunuosius futbolininkus, jei smarkios liūtys nepaliktų kitokios išeities.

Vietos valdžia vis dar tikisi, kad naujus potvynius pavyks įveikti ištisą parą veikiančiomis galingomis pompomis, kurios jau išsiurbė iš urvo 128 mln. litrų vandens.

„Siurbiame tiek, kiek galime“, – sakė Bankoko nelaimių prevencijos pareigūnas Khao Khieupakdi, atvykęs į šiaurės Tailandą kartu su daugybe kitų specialistų.

Pasak jo, vanduo buvo pašalintas iš įėjimo į gelbėtojų bazę „trečioje kameroje“, esančioje urvo viduje, tačiau tolesni tunelių ruožai įstrigusių futbolininkų link tebėra neįveikiami be nardymo įrangos.

„Esu labai susirūpinęs, nes, remiantis prognozėmis, bus daugiau lietaus“, – pažymėjo pareigūnas.

Dienos tamsoje

Pastaruoju metu kyla nuogąstavimų dėl psichinės ir fizinės berniukų sveikatos, nes jie praleido daugiau nei savaitę tamsiame, uždarame požeminių tunelių komplekse.

Anot ekspertų, tikimybė, kad traumas sukeliančiomis sąlygomis įstrigę jaunuoliai patirs psichologinės žalos yra gana didelė, o dėl dienos šviesos stygiaus juos gali ištikti šokas.

Britų narai pirmadienį rado prieš devynias dienas dingusią išbadėjusią ir išsekusią futbolo komandą, kiūtančią ant dumblėto kauburio, apsupto potvynio vandens.

Prie jų budi keletas tailandiečių narų ir medikų, o trečiadienį paskelbtame naujame vaizdo įraše matyti, kad grupė yra geros nuotaikos.

„Jie negali nieko daryti... jie turi taupyti jėgas“, – pabrėžė generolas majoras Bancha Duriyaphan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.