Aukso laikai premjerui baigėsi: Nawazas Sharifas už korupciją nuteistas kalėti 10 metų

Pakistano antikorupcinis teismas, išnagrinėjęs buvusio premjero Nawazo Sharifo bylą jam pačiam nedalyvaujant, penktadienį skyrė politikui 10 metų laisvės atėmimo, pranešė teisininkai.

Buvęs Pakistano premjeras Nawazas Sharifas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs Pakistano premjeras Nawazas Sharifas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs Pakistano premjeras Nawazas Sharifas.<br>AP nuotr.
Buvęs Pakistano premjeras Nawazas Sharifas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 6, 2018, 3:57 PM

Ši nutartis yra skaudus smūgis į keblią padėtį patekusiai N. Sharifo partijai prieš liepos 25-ąją vyksiančius rinkimus.

Už prabangių nekilnojamojo turto objektų pirkimą N. Sharifui „skirta 10 metų įkalinimo ir 8 mln. svarų (9 mln. eurų) bauda“, sakė naujienų agentūrai AFP advokatas Mohammadas Aurangzebas.

Prokuratūros teisininkas Sardaras Muzaffaras Abbasas savo ruožtu sakė, kad teismas nurodė federalinei vyriausybei konfiskuoti ekspremjero įsigytą nekilnojamąjį turtą Londono prestižiniame Meifero rajone.

N. Sharifas šiuo metu yra Londone, kur jo žmona yra gydoma nuo vėžio. Teismui paskelbus nutartį iškart kilo klausimų, ar politikas grįš į Pakistaną. Pasak analitikų, jis yra atsidūręs „sudėtingoje padėtyje“ prieš rinkimus.

„Jeigu Sharifas negrįš, jo partijai galas, – sako politologas Rasoolas Bukhshas Raisas. – Jeigu sugrįš – turės kovoti bylose ir smarkiai nukentės, bet tokiu būdų išsaugotų savo partiją.“

Pernai N. Sharifas buvo pašalintas iš vyriausybės vadovo posto Aukščiausiojo Teismo sprendimu, atlikus tyrimą dėl korupcijos.

N. Sharifui taip pat buvo visam gyvenimui uždrausta dalyvauti politikoje, todėl jo valdančiosios partijos „Pakistano musulmonų lyga-Nawazas“ (PML-N) pirmininko postas perėjo ekspremjero broliui Shahbazui. Šiuo metu jis vadovauja partijos rinkimų kampanijai prieš antrąjį demokratinį valdžios pasikeitimą Pakistane.

Sharifų klanas ir jo šalininkai ne kartą neigė ekspremjerui iškeltus kaltinimus korupcija ir tvirtino, kad prieš Nawazą buvo organizuotas sąmokslas, vadovaujamas įtakingų kariškių, vadovavusių Pakistanui per maždaug pusę iš 70 metų šalies gyvavimo istorijos.

Politikas ne kartą kaltino kariškius beatodairišku kišimusi į politiką, o žurnalistai ir aktyvistai kalbėjo apie kariškių daromą spaudimą vengti palankiai nušviesti PML-N kampaniją. Tokie kariškių veiksmai buvo prilyginami „tyliam perversmui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.