Gaisrai saulėtoje Kalifornijoje užkūrė pragarą

Karšti ir sausi orai bei vėjas Šiaurės Kalifornijoje ir Kolorade užkūrė pragarą. JAV valstijose liepsnoja nevaldomi gaisrai, net tūkstančiai namų gali sudegti.

Kalifornijoje nuo savaitgalio ugniagesiai negali suvaldyti plintančių liepsnų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kalifornijoje nuo savaitgalio ugniagesiai negali suvaldyti plintančių liepsnų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, BBC, AP, „Lietuvos Rytas“

Jul 7, 2018, 10:35 AM

Greitai plintančios liepsnos nuo savaitgalio jau spėjo išdeginti 243 kvadratinių kilometrų plotą Kalifornijos valstijoje (galima palyginti: Vilniaus plotas yra 401 kvadratinis kilometras, Kauno – 157 kvadratiniai kilometrai).

Ugniagesiai sunkiai spėja gesinti gaisrą, kurio židinys įsiplieskė šeštadienį 160 kilometrų į šiaurės rytus nuo San Fransisko.

Nekontroliuojamai dega sausi žolėmis apaugę plotai uolėtose vietovėse, o pelenus ir dūmus vėjas išnešioja kelių dešimčių kilometrų spinduliu. Pilkų dulkių sluoksniai kai kur jau nuklojo automobilius, namų stogus.

Grėsmė buvo kilusi 700 pastatų, tarp jų ir gyvenamiesiems namams, iš kurių teko evakuoti žmones. Būstą teko palikti 300 žmonių. Stichijos zonoje atsidūrė ir didelės galvijų rančos, ugniagesiai skubėjo gelbėti gyvulių.

„Gaisras ryja sausą žolę, ąžuolus, kalnų krūmynus. Jis juda ekstremaliai greitai“, – kalbėjo Kalifornijos miškų apsaugos nuo gaisrų departamento atstovas spaudai Gabe’as Lauderbale’as.

Ne ką lengvesni laikai Kolorado valstijos ugniagesiams – miškuose kilus didžiuliam gaisrui buvo sunaikinta per 100 namų. Tiesa, šį gaisrą sukėlė ne meteorologinės sąlygos, bet žmogaus veikla. 52-ejų Jesperas Joergensenas laužavietėje kepė mėsą, bet greičiausiai paliko teberusenančią ugnį.

Liepsnos nuniokojo 230 kvadratinių kilometrų plotą, o tarnyboms nuo praėjusio trečiadienio teko evakuoti gyventojus iš daugiau negu 2 tūkst. namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.