Lenkai nepriklausomybės šimtmetį švęs prabangiai: užsimojo statyti tris triumfo arkas

Nepriklausomybės atgavimo šimtosioms metinėms Lenkija užsimojo įgyvendinti ambicingą projektą – statys triumfo arkas. Vis dėlto užmojus visuomenė pasitinka ne tik plojimais.

Triumfo arka Balstogės mieste primintų paryžietiškąją. O Varšuvos triumfo arką turėtų skalauti Vyslos vandenys.
Triumfo arka Balstogės mieste primintų paryžietiškąją. O Varšuvos triumfo arką turėtų skalauti Vyslos vandenys.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai LR, Varšuva

Jul 7, 2018, 10:56 AM

Su Lietuva besiribojančio Palenkės regiono sostinės Balstogės taryba nutarė, kad šiemet centrinėje miesto aikštėje iškiltų triumfo arka.

Tokio paminklo būtinybę taryboje dominuojantys nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovai pagrindė siekiu išaukštinti nepriklausomybės atgavimo šimtmetį.

Šiam įvykiui įamžinti Lenkijoje iš viso planuojama pastatyti 3 triumfo arkas.

Užtruks trejus metus

Varšuvoje turėtų iškilti dvi kur kas didingesnės negu Balstogėje triumfo arkos. Bet Seime ir visuomenėje įsiplieskė nemaži ginčai, ar tokie didžiuliai statiniai apskritai reikalingi.

Varšuvoje triumfo arkas planuojama pastatyti per trejus metus, bet jų atidengimas spės įsilieti į nepriklausomybės atgavimo šimtmečiui skirtus renginius.

Mat Lenkija sukaktį minės ilgai – iki 2021 metų – oficialiai švęsdama ne tik nepriklausomybės atgavimo, bet ir jos įtvirtinimo įvykius.

Triumfo arkos Varšuvoje būtų skirtos Vyslos mūšio pergalės šimtmečiui įamžinti.

1920-ųjų rugpjūčio 13–15 dienomis vykusiose kautynėse Lenkijos kariuomenė pasiekė lemtingą persilaužimą prieš Kremliaus armiją ir galutinai apgynė nepriklausomybę ir sustabdė bolševikų armijos veržimąsi į Vakarų Europą.

Varšuvoje – net dvi

Lenkijoje ši pergalė vadinama stebuklingąja. Jos garbei vieną triumfo arką statyti panoro TTP remiančių patriotinių organizacijų susivienijimas.

Patriotinių organizacijų susivienijimo vadovas, buvęs kandidatas į šalies prezidentus, aktorius Janas Pietrzakas iš pradžių siūlė nugriauti Josifo Stalino padovanotus Kultūros rūmus ir jų vietoje statyti 200 metrų aukščio triumfo arką.

Paminklas taip būtų tapęs aukščiausiu miesto pastatu ir pagrindine turistų traukos vieta.

Sostinę valdančiai Piliečių platformos partijai (PPP) nepritarus tokiam pasiūlymui, J.Pietrzakas paskelbė, jog triumfo arką statys Vyslos upėje, o tam leidimą duos Aplinkos apsaugos ministerija.

Tokią idėją ėmė ginčyti ne tik sostinės valdžia, bet ir ekologijos ekspertai, tačiau šalį valdanti TTP, kaip spėjama, pritaria projektui.

J.Pietrzakas paskelbė visuomeninę lėšų triumfo arkos statymui akciją, bet kol kas vis dėlto neaišku, ar toks paminklas sostinėje iškils.

Dar vieną triumfo arką šalies sostinėje panoro pastatyti Londone gyvenantis lenkų kilmės multimilijonierius Janas Zylinskis.

J.Zylinskio siūlymo Varšuvos centre savo lėšomis pastatyti šimto metrų aukščio stiklinę triumfo arką likimas neaiškus.

Kaltina lėšų švaistymu

Šalį valdančios TTP atstovai skubiam triumfo arkos projektui skyrė 50 tūkst. zlotų (11,9 tūkst. eurų) ir tvirtina, kad paminklas miesto biudžetą patuštins labai nedaug.

Opozicinės PPP atstovas Balstogės taryboje Maciejus Biernackis tvirtina, jog triumfo arka yra nereikalingas lėšų švaistymas, gigantomanijos išraiška.

M.Biernackio apskaičiavimais, paminklas miestui atsieis keliolika ar net keliasdešimt milijonų zlotų ir būtent tiek pinigų praras valstybinės kultūros institucijos.

TTP atstovas Zbigniewas Brozekas pareiškė, jog triumfo arka turi iškilti toje vietoje, kur stovėjo paminklas Sovietų armijai – jis prieš dvidešimtmetį buvo nugriautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.