Portugalijos parlamentas patvirtino naują įstatymą dėl teisinio lyties keitimo

Portugalijos parlamentas ketvirtadienį priėmė įstatymą, leidžiantį šalies piliečiams nuo 16 metų pasikeisti savo socialinę lytį ir vardą nepateikiant medicininės pažymos apie „tapatumo sutrikimą“.

 Portugalijos parlamentas ketvirtadienį priėmė įstatymą, leidžiantį šalies piliečiams nuo 16 metų pasikeisti savo socialinę lytį ir vardą nepateikiant medicininės pažymos apie „tapatumo sutrikimą“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Portugalijos parlamentas ketvirtadienį priėmė įstatymą, leidžiantį šalies piliečiams nuo 16 metų pasikeisti savo socialinę lytį ir vardą nepateikiant medicininės pažymos apie „tapatumo sutrikimą“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-13 11:08, atnaujinta 2018-07-13 11:11

Portugalija pasekė Danijos, Maltos, Švedijos, Airijos bei Norvegijos pavyzdžiu ir tapo „šeštąja Europos Sąjungos valstybe, suteikiančia teisę apsispręsti dėl translytiškumo... be trečiosios šalies priežiūros ir tapatumo sutrikimo diagnozės“, sakė Kairiojo bloko atstovė parlamente Sandra Cunha.

„Trečiajai šaliai nereikia žinoti, ar asmuo yra vyras, ar moteris, berniukas ar mergaitė“, – kalbėjo parlamentarė prieš balsavimą.

Tačiau teisinis lyties bei vardo keitimas ir toliau nebus siejamas su galimomis medicininėmis lyties keitimo operacijomis.

Pagal 2011 metais priimtą įstatymą, vardą ir lytį norintys pasikeisti translyčiai asmenys turėdavo pateikti medicininę pažymą, kad jiems diagnozuotas lyties suvokimo sutrikimas, kai asmens lytinė tapatybė neatitinka įgimtos biologinės lyties.

Naująjį įstatymą dar turi patvirtinti konservatyvių pažiūrų prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa, balandžio viduryje vetavęs pirmą parlamento priimtą įstatymo projektą.

Valstybės vadovas pageidavo, jog įstatyme būtų numatytas reikalavimas, kad 16-18 metų amžiaus asmenys, norintys keisti vardą bei lytį, pateiktų tam tikrą medicininę pažymą.

Tačiau prezidentas sutiko, kad translytiškumas iš principo nebebūtų laikomas „nenormalia patologija arba protiniu sutrikimu“.

Po M. R. de Sousos veto buvo pataisyta nepilnamečių vardo ir lyties keitimą reglamentuojanti įstatymo dalis. Dabar joje numatyta, kad nepilnamečiai asmenys turi pateikti medicininę pažymą, kuri patvirtintų tik jų gebėjimą priimti sprendimą gavus visą būtiną informaciją.

Ketvirtadienį priimtas įstatymas taip pat draudžia chirurgines operacijas dvilyčiams kūdikiams, kurie gimsta su abiejų lyčių požymiais, kad tokie vaikai vėliau galėtų patys pasirinkti savo lytį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.