Iš urvo išgelbėtiems berniukams įvykis gali turėti ilgalaikių pasekmių

Iš urvo Tailande išgelbėti vaikai ir jų treneris ligoninę paliks ketvirtadienį. „Jie bus išrašyti visi drauge“, – šeštadienį sakė Tailando sveikatos ministras Piyasakolas Sakolsattayatornas.

 Berniukai saugomi nuo galimų infekcijų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Berniukai saugomi nuo galimų infekcijų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Berniukai saugomi nuo galimų infekcijų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Berniukai saugomi nuo galimų infekcijų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 14, 2018, 2:18 PM, atnaujinta Jul 14, 2018, 2:20 PM

Dvylikos berniukų ir jų trenerio „sveikata yra gerai“, jie yra „linksmi“, patikino ministras. Tačiau, anot jo, iš ligoninės paleisti vaikai turėtų toliau tausoti save.

Berniukams patarta leisti laiką su savo draugais ir šeimomis ir, kiek įmanoma, nedalyti interviu žurnalistams. Interviu gali sukelti potrauminio streso sutikimo simptomus, įspėjo ministras.

Dvylika 11-16 metų amžiaus vaikų ir jų 25-erių trenerį birželio 23-iąją urve užklupo staigiai kylantis vanduo. Jie po devynių dienų buvo rasti ir galiausiai po daugiau nei dviejų čia praleistų savaičių išgelbėti.

Sudėtinga gelbėjimo operacija buvo baigta praėjusį antradienį. Ją užgniaužęs kvapą stebėjo visas pasaulis.

Pasiūlys psichologinę pagalbą

Išgelbėtiesiems bus pasiūlyta psichologinė pagalba ir, nepaisant didžiulio susidomėjimo jų neįtikėtina istorija, patarta vengti duoti interviu žiniasklaidai.

„Laukiniais šernais“ vadinama komanda birželio 23-ąją įlindo į Tailando šiaurėje esantį Tam Luango urvą švęsti vieno iš narių gimtadienį, tačiau išėjimą užliejus potvynio vandeniui nebegalėjo iš jo ištrūkti.

Po sunkaus išbandymo, kurį visas pasaulis stebėjo užgniaužęs kvapą, liepos 10-ąją paskutinieji berniukai ir jų treneris buvo sėkmingai ištraukti iš urvo.

„Visų 13-os „Šernų“ sveikata ir nuotaka yra gera,“ – šeštadienį žurnalistams sakė Tailando sveikatos apsaugos ministras Piyasakolis Sakolsattayatornas.

„Planuojama, kad jie bus išrašyti ketvirtadienį,“ – pridūrė jis.

Anot ministro, vaikams ir jų tėvams patariama bendrauti su draugais ir artimaisiais, tačiau vengti interviu, nes prisimenant urve patirtus išgyvenimu gali “kilti potrauminio streso sutrikimo simptomų“.

Jaunųjų futbolininkų dingimas ir jų užsitęsęs, daug drąsos pareikalavęs gelbėjimas buvo prikaustęs pasaulio dėmesį.

Holivudo prodiuseriai jau lenktyniauja, kam atiteks teisę kurti filmą apie šią dramatišką istoriją.

Tris dienas trukusi kvapą gniaužianti gelbėjimo operacija, kurios metu berniukai atskiromis grupėmis buvo evakuoti iš urvo, sėkmingai baigėsi liepos 10 dieną.

Itin kruopščiai suplanuotos evakuacijos metu narų kostiumus užsivilkę vaikai buvo užmigdyti, paguldyti ant neštuvų ir išstumti arba išnešti užtvindytais koridoriais bei stačiais šlaitais kalno viduje.

Precendento neturinčioje operacijoje dalyvavo daugybė patyrusių tailandiečių ir užsienio narų; daugelis jų sakė esą maloniai nustebinti, kad ši misija baigėsi taip sėkmingai.

Gali turėti pasekmių

Psichikos sveikatos specialistai perspėjo, kad ilgas buvimas visiškoje tamsoje be maisto, ypač pirmąsias devynias dienas, kol komandą rado pora britų narų, gali sukelti ilgalaikių pasekmių.

Vienas iš šių narų – Richardas Stantonas – penktadienį žurnalistams sakė, kad ši operacija buvo „žymiai sunkesnė nei tai, ką bet kur pasaulyje buvo pavykę nuveikti kuriai nors urvų nardymo komandai“.

Tailando valdžia paskelbė tik dalį informacijos apie gelbėjimo operaciją ir griežtai apribojo bendravimą su berniukais ir jų artimaisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.