Neramumų krečiamoje Nikaragvoje per provyriausybinių pajėgų operaciją žuvo 10 žmonių

Nikaragvos provyriausybinėms pajėgoms sekmadienį surengus operaciją šalies pietuose žuvo mažiausiai dešimt žmonių ir dar kelios dešimtys buvo sužeisti, pranešė žmogaus teisių gynėjai.

Nikaragvos vyriausybė, regis, „ignoruoja inicijuotą dialogą su opozicija“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Nikaragvos vyriausybė, regis, „ignoruoja inicijuotą dialogą su opozicija“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2018, 7:17 AM

Kaip informavo, Nikaragvos žmogaus teisių gynimo asociacija (ANPDH), žuvo šeši civiliai, tarp jų du vaikai, ir keturi policijos pareigūnai.

Policijos ir sukarintų pajėgų operacija vyko Masajoje, šalimais esančiuose Nikinohome ir Katarinoje bei Monimbo rajone.

„Tai tėra preliminari ataskaita“, – pažymėjo ANPDH vadovas Alvaro Leiva. ir pridūrė, kad nustatytos dar ne visų žuvusiųjų tapatybės.

„Masajoje dislokuoti snaiperiai. Prašome gyventojų likti namuose“, – sakė A. Leiva.

Gyventojai ir žmogaus teisių gynėjai anksčiau sakė, kad kariai sekmadienį ryte ekskavatoriais išardė mažiausiai trijuose rajonuose įrengtas barikadas.

„Jie rengiasi sulyginti su žeme Masają. Miestas visiškai apsuptas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nikaragvos žmogaus teisių centro (CENIDH) vadovė Vilma Nunez.

„Mus puola nacionalinė policija ir sukarintos pajėgos, kurių nariai ginkluoti Kalašnikovo automatais ir kulkosvaidžiais, – sakė Monimbo rajono gyventojas Alvaro Gomezas.. – Mes bandome priešintis savadarbiais sprogmenimis ir akmenimis“.

Amerikos valstybių žmogaus teisių komisija (IACHR) patvirtino, kad jai žinoma apie „smurtines represijas Masajoje“. Ji taip pat pažymėjo, kad Nikaragvos vyriausybė, regis, „ignoruoja inicijuotą dialogą su opozicija“.

Pusiau oficialus tinklalapis „El 19 Digital“ nurodė, kad vyriausybės pajėgos „išvadavo“ Nikinohomą per „valymo operaciją“ keliuose pietiniuose šalies miestuose, įskaitant Monimbą.

Nuo balandžio 18 dienos, kai kilo protestų prieš prieš prezidento Danielio Ortegos vyriausybę banga, Monimbas buvo vienas iš pasipriešinimo judėjimo centrų.

D. Ortega – buvęs kairiojo sparno partizanas, Nikaragvai vadovauja pastaruosius 11 metų. Pirmą kartą prie šalies vairo jis stovėjo 1979–1990 metais, į valdžią atėjęs, kai buvo nuversta Anasatasio Somozos diktatūra.

Aktyvistai kaltina jį kartu su savo sutuoktine viceprezidente Rosario Murillo įkūrus nepotistinę diktatūrą, vykdančią žiaurias represijas.

Kaip skelbia CENIDH, nuo neramumų pradžios šalyje jau žuvo daugiau nei 270 žmonių, dauguma jų – civiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.