Olandija pagerbė prieš ketverius metus rusų raketa numušto Malaizijos lėktuvo aukas

Prieš ketverius metus virš Rytų Ukrainos numušto Malaizijos lėktuvo aukų artimieji, vis dar laukiantys teisingumo, antradienį surengė tragedijos paminėjimo ceremoniją prie pernai atidengto memorialo šalia Schipholio oro uosto netoli Amsterdamo.

Garsiai buvo perskaityti visų aukų vardai. Dauguma šių žmonių buvo olandai, bet tarp jų taip pat yra daugelio kitų šalių piliečių, įskaitant australus ir malaiziečius.<br> Scanpix nuotr.
Garsiai buvo perskaityti visų aukų vardai. Dauguma šių žmonių buvo olandai, bet tarp jų taip pat yra daugelio kitų šalių piliečių, įskaitant australus ir malaiziečius.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2018, 10:24 PM, atnaujinta Jul 17, 2018, 10:52 PM

Visi 298 žmonės, 2014 metų liepos 17 dieną skridę oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, žuvo, kai jų lėktuvas virš prorusiškų separatistų teritorijos Rytų Ukrainoje buvo numuštas rusų gamybos raketa BUK.

Aukų artimųjų ir draugų procesijai vadovavo šalies premjeras Markas Rutte. Ceremonijos dalyviai padėjo gėlių prie žalio kaspino formos memorialo, suformuoto iš 298 pasodintų medžių.

Garsiai buvo perskaityti visų aukų vardai. Dauguma šių žmonių buvo olandai, bet tarp jų taip pat yra daugelio kitų šalių piliečių, įskaitant australus ir malaiziečius.

Aukų artimųjų asociacijos prezidentas Pietas Ploegas akcentavo sunkią situaciją, kurioje yra atsidūrusios šeimos.

„Susiduriame su nuolatiniu atidėliojimu ir vilkinimu, kai kurie palaikai vis dar Ukrainoje, mes dar neidentifikavome visų savo mylimų žmonių palaikų“, – sakė jis.

Nyderlandų vadovaujama Jungtinė tyrėjų komanda (JIT) gegužės mėnesį priėjo prie išvados, kad raketa BUK-TELAR, kuria buvo numuštas reiso MH17 lėktuvas, buvo iš Rusijos 53-iosios priešlėktuvinių raketų brigados, įsikūrusios Kurske. Raketa, pasak tyrėjų, su konvojumi buvo atvežta į Rytų Ukrainą.

Ši informacija paskatino Nyderlandus, kuriuos parėmė Australija, pirmą kartą viešai pareikšti, kad jie atsakomybę už šią katastrofą priskiria Maskvai. Abi šios šalys svarsto galimybes tarptautiniuose teismuose kelti bylą Rusijai.

Nors tyrėjai reikalavo informacijos apie du galimus įtariamuosius, jokie kaltinimai kol kas nepareikšti ir niekas dar nepasirodė teisme Schipholyje, kur vyktų procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.