Viršūnių susitikimas Helsinkyje kainavo Suomijai mažiausiai 4 mln. eurų

Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimas Helsinkyje, remiantis preliminariais duomenimis, kainavo Suomijai per 4 mln. eurų, penktadienį paskelbė suomių žiniasklaida.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimas Helsinkyje, remiantis preliminariais duomenimis, kainavo Suomijai per 4 mln. eurų, penktadienį paskelbė suomių žiniasklaida. <br>AP nuotr.
Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimas Helsinkyje, remiantis preliminariais duomenimis, kainavo Suomijai per 4 mln. eurų, penktadienį paskelbė suomių žiniasklaida. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2018, 4:37 PM, atnaujinta Jul 20, 2018, 4:58 PM

Kaip pranešė nacionalinis transliuotojas „Yle“, cituodamas Suomijos vidaus reikalų ministeriją, šalis šeimininkė tradiciškai apmokėjo susitikimo organizavimą.

VRM teko padengti didžiąją dalį išlaidų – apie 2,7 mln. eurų. Iš šios sumos 2 mln. eurų skirta apmokėti intensyvesniam sostinės policijos darbui, o likusios lėšos – Centrinės kriminalinės policijos, Saugumo policijos ir Sienos apsaugos tarnybos veiklai.

Saugumą padėjusioms užtikrinti Gynybos pajėgoms ministerija sumokės 400 tūkst. eurų. Į šią sumą kol kas neįskaičiuotas naikintuvų, sraigtasparnių ir karo laivų naudojimas.

Dar apie 400 tūkst. eurų buvo išleista Gynybos pajėgų kariams ir darbuotojams, liepos 16-ąją užtikrinusiems saugumą. Akredituotiems žurnalistams siūlyta sauna, dalytos suomiškos braškės ir žirniai kainavo 10 tūkst. eurų.

Antra pagal dydį – apie 1 mln eurų – sąskaita buvo išrašyta šalies Užsienio reikalų ministerijai. Didžioji dalis šių pinigų buvo skirta rūmų „Suomija“ nuomai: buvo sumokėta už spaudos centro įrengimą, apsaugą, žurnalistų maitinimą ir techninę įrangą.

„VRM taip pat apmokėjo dalį oro uostų rinkliavų bei kompensavo prezidentų pervežimą. Tai kainavo 150 tūkst. eurų“, – informavo ministerijos spaudos tarnybos viršininkas Vesa Hakkinen.

Dar apie 250 tūkst. eurų išleido Suomijos prezidento kanceliarija: šiomis lėšomis buvo apmokėtas amerikiečių prezidento ir jo delegacijos apgyvendinimas, ryšio paslaugos, maitinimas ir patalpų pritaikymas deryboms.

Galutinė išlaidų suma bus paskelbta rudenį.

Anot Suomijos ministro pirmininko Juhos Sipilos, V. Putinas ir D. Trumpas liko patenkinti susitikimo organizavimu. Per bendrą spaudos konferenciją, surengtą po derybų, jiedu padėkojo organizatoriams, o Rusijos lyderis atsiprašė Helsinkio gyventojų už susitikimo sukeltus nepatogumus.

Suomių premjeras pažymėjo, kad viršūnių susitikimo išlaidas padengs Valstybės taryba. Jis pridūrė, jog įvykis dar sutvirtino Suomijos tarptautinę reputaciją, o „prezidentai atrodė patenkinti susitikimu“.

Atsižvelgiant į Suomijos įvaizdžio užsienyje gerinimą, apie 1,5 tūkst. žurnalistų atvykimas į Helsinkį kainavo palyginti mažai, sakė J. Sipila.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?