Izraelyje atleistas karikatūristas, pavaizdavęs Netanyahu kiaule

Vienas Izraelio žurnalas ketvirtadienį paskelbė atleidęs karikatūristą, kuris pavaizdavo premjerą Benjaminą Netanyahu kaip George'o Orwello politinės satyros „Gyvulių ūkis“ (Animal Farm) kiaulę.

Kad būtų aiškesnė aliuzija į G. Orwello knygą, A. Katzas virš savo piešinio parašė: „Visi gyvuliai lygūs, bet kai kurie yra lygesni už kitus.“ <br>AFP/Scanpix nuotr.
Kad būtų aiškesnė aliuzija į G. Orwello knygą, A. Katzas virš savo piešinio parašė: „Visi gyvuliai lygūs, bet kai kurie yra lygesni už kitus.“ <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-27 11:17

Praėjusią savaitę priėmus prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo, pasak kritikų, diskriminuojami izraeliečiai ne žydai, naujienų žurnalas „The Jerusalem Report“ publikavo karikatūristo Avi Katzo piešinį, atkartojantį sceną po balsavimo, kai buvo daroma asmenukė su premjeru ir džiūgaujančiais jo dešiniojo sparno partijos „Likud“ nariais.

A. Katzas juos pavaizdavo su kiaulių galvomis ir tuo išprovokavo kai kurių skaitytojų pasipiktinimą. Izraelyje kiaulės laikomos nešvariais gyvuliais, o judėjų religinė teisė draudžia valgyti kiaulieną.

Kad būtų aiškesnė aliuzija į G. Orwello knygą, A. Katzas virš savo piešinio parašė: „Visi gyvuliai lygūs, bet kai kurie yra lygesni už kitus.“

Sakinys atspindi svarbią frazę iš romane vaizduojamų kiaulių, kurios nuverčia žmones ir pradeda engti kitus ūkio gyvūnus, lyderio repertuaro. 

Laikraščių grupė „The Jerusalem Post“, kuriai priklauso „The Jerusalem Report“, paskelbė pareiškimą, kad A. Katzas buvo suerzinęs ir ankstesnėmis savo karikatūromis, bet naujausias jo piešinys yra itin įžeidžiamas.

„Buvo nuspręsta nebepublikuoti šių karikatūrų, nes virtinė jų pastaraisiais mėnesiais provokavo piktą reakciją, – sakoma pareiškime. – Karikatūra, kurioje Izraelio lyderiai vaizduojami su kiaulių galvomis, daro žalą, kursto, ir jai nėra vietos jokiame mūsų leidinyje.“

Spaudos laisvės gynėjai pažymi, kad karikatūros publikavimui pritarė „The Jerusalem Report“ redaktoriai. Ketvirtadienį ji vis dar buvo žurnalo interneto svetainėje.

Praėjusią savaitę priimtame įstatyme Izraelis apibrėžiamas kaip žydų tautos nacionalinė valstybė. Jame sakoma, kad žydų tauta čia turi „unikalią“ apsisprendimo teisę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.