Rusija žada tirti nufilmuotą šokiruojamą smurtavimą kalėjime

Praėjusiais metais nufilmuotas smurtavimas prieš kalinį Rusijoje detaliai tiriamas, ketvirtadienį Jungtinių Tautų Komitetui prieš kankinimą sakė Rusijos delegacijos vadovas Michailas Galperinas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2018, 2:43 PM, atnaujinta Jul 27, 2018, 2:46 PM

Šokiruojantis vaizdo įrašas buvo paskelbtas praėjusią savaitę ir sukėlė didelį susirūpinimą. M. Galperinas per Komiteto posėdį Ženevoje sakė, kad griežtas Rusijos atsakas į šį incidentą galėtų atbaidyti nuo piktnaudžiavimo ateityje.

Laikraščio „Novaja gazeta“ paskelbtame įraše matyti, kaip Jaroslavlio regione kalinamą Jevgenijų Markovą, surakintą antrankiais ir gulintį ant stalo, muša vyrai sargybinių uniformomis. Manoma, kad vaizdai buvo nufilmuoti vieno sargybinio prie kūno nešiojama kamera.

Pradėjus tyrimą buvo nurodyta dviem mėnesiams sulaikyti šešis sargybinius ir kalėjimo viršininko pavaduotoją.

Tačiau vaizdo medžiagą gavusi advokatė, nerimaudama dėl savo saugumo, vis tiek pabėgo iš Rusijos.

„Kol kas neplanuoju grįžti į Rusiją, nes noriu pažiūrėti, kaip rutuliosis ši byla“, – trečiadienį naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė Irina Biriukova.

Vaizdo įrašas rodo, kad kalinį mušė daugiau kaip 10 sargybinių. I. Biriukova nerimavo, kad buvo areštuoti ne visi įtariamieji.

„Pradėjau gauti grasinimų asmeninėmis žinutėmis“, – sakė advokatė iš neskelbiamos vietos.

Ji sakė pasibaisėjusi minima medžiaga.

„Kai pirmą kartą atidariau failą, galėjau pažiūrėti tik pirmąsias 10 sekundžių be garso, o daugiau nesugebėjau“, – sakė I. Biriukova, dirbanti žmogaus teisių gynimo fonde „Obščestvennyj verdikt“.

„Tada žiūrėjome visi drauge ir nusprendėme, kad tikrai reikia pirma paskelbti, o ne siųsti tyrėjams, nes tai neduotų jokių rezultatų“, – sakė advokatė.

Rusijos pasiuntinys minėtame JT komitete M. Galperinas išreiškė „įsitikinimą, kad šio incidento tyrimas, perdavimas teismui ir griežta bausmė tiems, kieno kaltė bus pripažinta, nepaisant rango ir padėties, turėtų tapti ir, esu tikras, taps aiškiu signalu dėl kankinimo nepriimtinumo, Rusijos įstatymų pažeidimų neleistinumo“.

Tačiau Komitete prieš kankinimą dirbanti aktyvistė Anastasija Garina sakė abejojanti, kad ši byla atneš reikšmingų permainų Rusijoje.

„Kol dėmesys nukrypęs į šią problemą, kas nors įvyks,.. o tada viskas vėl nurims, – sakė ji. – Mes nepabusime vieną dieną kitokioje šalyje vien dėl to, kad buvo nutekintas šis įrašas.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.