Somalis ir Eritrėja susitarė atkurti diplomatinius santykius

Somalio ir Eritrėjos prezidentai pirmadienį pasirašė susitarimą atkurti diplomatinius santykius po ilgiau kaip dešimtmetį trukusio priešiškumą, sparčiai gerėjant atmosferai tarp Rytų Afrikos valstybių.

 Somalio ir Eritrėjos prezidentai pirmadienį pasirašė susitarimą atkurti diplomatinius santykius po ilgiau kaip dešimtmetį trukusio priešiškumą, sparčiai gerėjant atmosferai tarp Rytų Afrikos valstybių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Somalio ir Eritrėjos prezidentai pirmadienį pasirašė susitarimą atkurti diplomatinius santykius po ilgiau kaip dešimtmetį trukusio priešiškumą, sparčiai gerėjant atmosferai tarp Rytų Afrikos valstybių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2018, 1:49 PM, atnaujinta Jul 30, 2018, 1:52 PM

„Abi šalys užmegs diplomatinius santykius ir apsikeis ambasadoriais“, – sakoma „bendroje deklaracijoje apie broliškus santykius“, pasirašytoje Asmaroje Eritrėjos presidento Isaias Afwerki ir Somalio vadovo Mohamedo Abdullahi Mohamedo.

M. A. Mohamedas trijų dienų vizitą Asmaroje surengė plėtojantis netikėtai prasidėjusiam Eritrėjos ir Etiopijos taikos procesui. Šie pokyčiai yra labai netikėti regione, dešimtmečius alintame karų ir mažesnio masto konfliktų, izoliacijos ir autoritarinio valdymo.

Anksčiau glaudžius ryšius palaikiusių Somalio ir Eritrėjos santykiai pašlijo prieš daugiau nei dešimtmetį: Asmara buvo apkaltinta remianti Somalyje veikiančius islamistų kovotojus, taip pat kurstanti karą su Etiopija.

Eritrėja ilgai tai neigė, bet 2009 metais Jungtinės Tautos šaliai paskelbė sankcijas už numanomą paramą islamistų judėjimui „al Shabaab“.

„Eritrėja tvirtai palaiko Somalio politinę nepriklausomybę, suverenumą ir teritorinį vientisumą, taip pat Somalio liaudies ir vyriausybės pastangas atkurti tinkamą šalies padėtį bei išpildyti didelius jo žmonių lūkesčius“, – sakoma pareiškime.

Dokumente, paskelbtame Eritrėjos informacijos ministerijos tinklalapyje, taip pat nurodoma, kad abi valstybės „sieks užmegzti glaudžius politinius, ekonominius, socialinius ir kultūrinius ryšius bei bendradarbiauti gynybos ir saugumo srityse“.

Somalis ir Eritrėja „vieningai dirbs skatindami taiką, stabilumą ir ekonominę integraciją regione“, pabrėžė abiejų šalių lyderiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.