JAV siekiama užblokuoti administracijos leidimą spausdinti ginklų detales

Aštuonios JAV valstijos pirmadienį apskundė teismui prezidento Donaldo Trumpo administracijos sprendimą, leidžiantį vienai Teksaso bendrovei internetu platinti šaunamųjų ginklų trimačius modelius, pagal kuriuos šias detales galima pagaminti iš plastiko 3D spausdintuvais.

 Aštuonios JAV valstijos pirmadienį apskundė teismui prezidento Donaldo Trumpo administracijos sprendimą, leidžiantį vienai Teksaso bendrovei internetu platinti šaunamųjų ginklų trimačius modelius, pagal kuriuos šias detales galima pagaminti iš plastiko 3D spausdintuvais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Aštuonios JAV valstijos pirmadienį apskundė teismui prezidento Donaldo Trumpo administracijos sprendimą, leidžiantį vienai Teksaso bendrovei internetu platinti šaunamųjų ginklų trimačius modelius, pagal kuriuos šias detales galima pagaminti iš plastiko 3D spausdintuvais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 11:34 AM, atnaujinta Jul 31, 2018, 11:37 AM

Šio sprendimo oponentai sako, kad jis atveria kelią gaminti sunkiai aptinkamus ir kontroliuojamus plastikinius ginklus, galinčius patekti į teroristų ir nusikaltėlių rankas bei sukelti pavojų visuomenės saugumui.

Pirmadienį Siatle pateiktame ieškinyje teismo prašom blokuoti birželio pabaigoje priimtą federalinės vyriausybės nutarimą, leidžiantį bendrovei „Defense Distributed“ platinti internetu trimačius detalių modelius. Pasak pareigūnų, jau apie tūkstantis žmonių parsisiuntė planus, leidžiančius išsispausdinti pusiau automatinių šautuvų AR-15 detales.

„Turiu klausimą Trumpo administracijai: kodėl leidžiate pavojingiems nusikaltėliams lengvai įgyti ginklų? – sakoma pirmadienį paskelbtame Vašingtono valstijos generalinio prokuroro demokrato Bobo Fergusono pareiškime. – Šie internetu parsisiunčiami ginklai yra neregistruojami ir labai sunkiai susekami – netgi metalo ieškikliais. Juos galės parsisiųsti bet kas, kad ir kokio būtų amžiaus, psichinės sveikatos būklės ar kriminalinės istorijos.“

Ieškinį palaikė Masačusetso, Konektikuto, Naujojo Džersio, Pensilvanijos, Oregono, Merilando, Niujorko valstijų ir Kolumbijos apygardos generaliniai prokurorai demokratai. Be to, 21 valstijos generaliniai prokurorai paragino valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo ir JAV generalinį prokurorą Jeffą Sessionsą atšaukti sprendimą dėl „Defense Distributed“, argumentuodami, kad jis „sukuria betarpišką pavojų visuomenės saugumui“.

Naudodamiesi šios bendrovės platinamais planais žmonės gali pasigaminti iš plastiko tikslią šaunamojo ginklo kopiją, surinkę jį iš trimačiu spausdintuvu pasigamintų detalių. Vis dėlto ginklų pramonės atstovai sakė, kad nusikaltėliai tokius ginklus vargu ar galėtų panaudoti, nes jų gamyba labai brangi, o patys ginklai – labai nepatvarūs. Be to, Jungtinėse Valstijose įprastų šaunamųjų ginklų yra gana lengva įsigyti.

„Defense Distributed“ įkūrėjas Cody Wilsonas pirmuosius trimačius šaunamojo ginklo detalių modelius paskelbė internete 2013 metais. Jie buvo parsisiųsti apie 100 tūkst. kartų, kol Gynybos departamentas nurodė C. Wilsonui uždaryti šią prieigą, argumentuodamas, kad ji pažeidžia federalinius eksporto įstatymus, mat kai kuriuos brėžinius galėjo parsisiųsti ne Jungtinėse Valstijose esantys žmonės.

Tačiau C. Wilsonas tvirtino, kad JAV konstitucijos 2-oji pataisa, užtikrinanti piliečių teisę turėti šaunamųjų ginklų, taip pat turėtų būti taikoma asmens teisei gamintis ginklus namuose. Tokie ginklai negalėtų būti kontroliuojami valdžios institucijų, nes jie nebūtų paženklinti identifikacijos numeriu.

Valstybės departamentas birželio pabaigoje pakeitė poziciją ir leido C. Wilsonui toliau skelbti brėžinius. Šie failai vėl tapo prieinami penktadienį.

Sekmadienį „Defence Distributed“ pati pateikė ieškinį Teksase, skųsdamasi, kad tapo „ideologiškai kurstomos bauginimo ir persekiojimo programos auka“ ir kad tokie veiksmai pažeidžia konstitucijos 1-ąja pataisa numatomas teises.

Bendrovės advokatas Joshas Blackmanas teigė, kad tai „lengva byla“. Valstijos gali savo nuožiūra taikyti ginklų kontrolės priemones, bet „jos negali cenzūruoti kito piliečio kalbos kitoje valstijoje ir negali reguliuoti kito piliečio komercinės veiklos kitoje valstijoje, kai ši komercinė veikla yra leidžiama pagal federalinės vyriausybės licenciją“, – pirmadienį duodamas interviu sakė J. Blackmanas.

„Tai 1-osios pataisos pažeidimas. Tai nesuvokiama, ir mes dėl to kovosime iki galo“, – pridūrė teisininkas.

„Defense Distributed“ sutiko laikinai blokuoti Pensilvanijos gyventojams galimybę atsisiųsti brėžinius, sekmadienį valstijos pareigūnams kreipusis į Filadelfijos federalinį teismą ir paprašius skubiai išduoti atitinkamą įpareigojimą. Bendrovė taip pat nurodė blokuojanti prieigą vartotojams iš Naujojo Džersio ir Los Andželo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.