JT ekspertai rado naujų įrodymų, kad Iranas susijęs su Jemeno sukilėlių raketomis

Jemeno husių sukilėliai toliau gauna balistinių raketų ir bepiločių skraidyklių, kurių savybės panašios į Irane gaminamų ginklų, rašoma Jungtinių Tautų ekspertų grupės parengtoje ataskaitoje.

Jemeno husių sukilėliai toliau gauna balistinių raketų ir bepiločių skraidyklių, kurių savybės panašios į Irane gaminamų ginklų, rašoma Jungtinių Tautų ekspertų grupės parengtoje ataskaitoje. <br>"Reuters"
Jemeno husių sukilėliai toliau gauna balistinių raketų ir bepiločių skraidyklių, kurių savybės panašios į Irane gaminamų ginklų, rašoma Jungtinių Tautų ekspertų grupės parengtoje ataskaitoje. <br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-31 11:31, atnaujinta 2018-07-31 11:48

JT Saugumo Tarybai pristatytoje slaptoje ataskaitoje, kurios kopiją pirmadienį matė naujienų agentūra AFP, ekspertai konstatuoja „toliau manantys, kad trumpojo nuotolio raketos ir kiti ginklai buvo atgabenti iš Irano į Jemeną jau po to, kai 2015 metas buvo paskelbtas ginklų embargas.

Iranas ne kartą neigė tiekiąs ginklus husiams Jemene, tačiau Jungtinės Valstijos ir Saudo Arabija tvirtina, kad šiitiška respublika teikia karinę paramą sukilėliams.

Husių naudojamos ginkluotės, įskaitant raketas ir bepilotes skraidykles, apžiūrų metu nustatyta, kad jų savybės panašios į ginklų sistemų, kurios, kaip žinoma, gaminamos Irano Islamo Respublikoje“, rašoma 125 puslapių ataskaitoje.

Ekspertai per neseniai surengtą vizitą Saudo Arabijoje turėjo galimybę apžiūrėti dešimties raketų nuolaužas. Jie aptiko ženklų, liudijančių, kad jos buvo pagamintos iraniečių, teigiama ataskaitoje, rengtoje nuo šių metų sausio iki liepos.

„Panašu, kad nepaisant ginklų embargo husiai toliau turi prieigą prie balistinių raketų ir bepiločių skraidyklių, kad galėtų tęsti bei galbūt suintensyvinti savo kampaniją prieš taikinius Saudo Arabijoje“, – rašoma ataskaitoje.

Ekspertai pažymėjo, jog esama „didelės tikimybės“, raketos buvo pagamintos už Jemeno ribų, tada dalimis atgabentos į šalį ir vėl surinktos husių.

Iranas neigia remiąs husius

Laiške ekspertų grupei Iranas toliau tvirtino, kad minimos raketos, husių vadinamos „Burkan“, yra vietos gamybos modifikuota sovietinių taktinių raketų „Scud“, iki karo buvusių Jemeno ginklų arsenale, versija.

Ekspertai taip pat tiria informaciją, kad husiai kas mėnesį gauna iš Irano kuro už 30 mln. JAV dolerių. Iranas neigia teikiantis husiams kokią nors finansinę pagalbą.

Per raketų nuolaužų apžiūrą, kurią ekspertai surengė įgalioti JT Saugumo Tarybos, taip pat buvo aptikti vienos Japonijos įmonės pagaminti energijos keitikliai, o ant komponentų pastebėti užrašai kirilica, leidžiantys daryti prielaidą, jog esama ryšio su Rusija. Dėl šių radinių dar vyksta tyrimas.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas birželį kitoje ataskaitoje Saugumo Tarybai nurodė, kad kai kurie penkių į Saudo Arabiją paleistų raketų komponentai buvo pagaminti Irane, tačiau JT pareigūnams nepavyko nustatyti, kada jie buvo atgabenti į Jemeną.

Ekspertų grupė pradėjo tyrimą dėl galimo tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimo po septynių Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos antskrydžių, per kuriuos buvo atakuoti civilinė spaskirties pastatai, degalinė ir prekybos laivai.

Husiai kaltinami plačiai naudojantys sausumos minas.

Saudo Arabija, siekdama grąžinti į valdžią Jemene tarptautinės bendruomenės pripažįstamą vyriausybę, 2015 metais subūrė karinę koaliciją kovai su Irano palaikomais šiitų sukilėliais.

Konfliktas Jemene jau pareikalavo beveik 10 tūkst. gyvybių, o Jungtinės Tautos padėtį šalyje vadina didžiausia humanitarine krize pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.