ES stebėtojai kritikuoja „nesąžiningus“ Zimbabvės rinkimus

Europos Sąjungos stebėtojai trečiadienį sukritikavo rinkimus Zimbabvėje ir pareiškė, kad balsavimas vyko „nelygiomis sąlygomis“, o opozicinis Judėjimas už demokratinius pokyčius (MDC) protestavo prieš įtariamą didelio masto sukčiavimą, esą vykdytą rinkimų organizatorių ir valdančiosios partijos.

 Daugiausiai vietų Zimbabvės parlamente iškovojo partija ZANU-PF.<br> AFP/Scanpix nuotr. 
 Daugiausiai vietų Zimbabvės parlamente iškovojo partija ZANU-PF.<br> AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2018, 4:36 PM, atnaujinta Aug 1, 2018, 4:38 PM

ES stebėtojų misija savo pareiškime konstatavo „pagerėjusį politinį klimatą, bet taip pat nelygias sąlygas ir nepasitikėjimą procesu“.

„Stebėtojai pranešė... apie pastangas trukdyti rinkėjams laisvai pareikšti savo valią, mėginant paskatomis, švelnu bauginimu, spaudimu ir prievarta prieš balsuotojus paveikti balsavimą valdančiosios partijos naudai“, – per spaudos konferenciją pareiškė ES misijos vyriausiasis stebėtojas Elmaras Brokas.

„Nors politinės teisės didžiąja dalimi buvo gerbiamos, kilo susirūpinimų dėl rinkimų klimato ir valstybinių lėšų netinkamo naudojimo“, – pridūrė jis.

Zimbabvės valdančioji partija ZANU-PF užsitikrino daugiausia vietų šalies parlamente, rodo trečiadienį paskelbti oficialūs rinkimų rezultatai. Itin svarbių prezidento rinkimų negalutiniai rezultatai bus paskelbti vėliau trečiadienį.

Parlamento rinkimų rezultatai yra palankūs dabartiniam prezidentui Emmersonui Mnangagwai, siekiančiam išlaikyti valdžią savo rankose. Tuo tarpu pasipiktinę MDC šalininkai surengė Hararėje demonstracijų, kurios, kaip baiminamasi, gali peraugti į susirėmimus su vyriausybės rėmėjais.

Prie MDC būstinės Hararėje susirinko keli šimtai partijos šalininkų, skandavusių, jog jie laimėjo rinkimus. 

   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.