2017-ųjų Barselonos atakų sumanytojas vis dar laisvėje

Įtariamas praėjusių metų džihadistų išpuolių Barselonoje sumanytojas vis dar laisvėje, ketvirtadienį pranešė vienas Ispanijos dienraštis.

Įtariamas praėjusių metų džihadistų išpuolių Barselonoje sumanytojas vis dar laisvėje, ketvirtadienį pranešė vienas Ispanijos dienraštis. <br>AFP/
Įtariamas praėjusių metų džihadistų išpuolių Barselonoje sumanytojas vis dar laisvėje, ketvirtadienį pranešė vienas Ispanijos dienraštis. <br>AFP/
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2018, 4:14 PM, atnaujinta Aug 2, 2018, 4:15 PM

Tyrimo šaltiniai Barselonoje įsikūrusiam dienraščiui „El Periodico“ teigė, kad „teroristai nesėdi toje pačioje vietoje, nuolat keičia šalis“ ir „palaiko ryšius su kitomis (radikaliomis) grupuotėmis“.

Anksčiau marokietis Abdelbakis Es Satty, kuris, kaip manoma, radikalizavo daugumą iš jaunuolių, įvykdžiusių dvigubą išpuolį 2017-ųjų rugpjūčio mėnesį, valdžios institucijų yra pristatomas kaip žmogus, sumanęs ir suplanavęs šiuos teroro išpuolius.

Tačiau minėtame laikraštyje sakoma, kad saugumo pajėgos mano, jog vyras „palaikė ryšį su atakų sumanytoju, tuo metu buvusiu kažkur Europos centre“.

Šaltiniai nenurodė įtariamojo išpuolių sumanytojo tautybės ar amžiaus ir neatskleidė, ar jis buvo gyvenęs Ispanijoje.

Katalonijos regiono policijos pajėgų „Mossos d'Esquadra“ atstovas, su kuriuo susisiekė naujienų agentūra AFP, atsisakė komentuoti „El Periodico“ pranešimą, ir pareiškė, kad „viskas, kas susiję su tyrimu dėl (atakas įvykdžiusios džihadistų kuopelės) tarptautinių ryšių“ yra konfidencialu.

Du įtariamieji žuvo netyčinio sprogimo metu prieš pat išpuolius sąmokslininkų naudotame name Alkanaro mieste, esančiame maždaug už 200 km nuo Barselonos.

Iš viso 16 žmonių žuvo sunkvežimiui įvažiavus į minią populiarioje Las Ramblas gatvėje Barselonos širdyje ir per netoliese esančiame Kambrilso kurorte, per kurį teroristas savo aukas badė peiliu.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę už abi atakas.

Šeši išpuolius vykdę marokiečių kilmės jaunuoliai nuo 17 iki 24 metų amžiaus buvo nukauti policijos.

Tai buvo didžiausias džihadistų smūgis Ispanijai nuo 2004-ųjų kovą surengtos islamistų atakos, kai Madrido traukiniuose surengti sprogimai nusinešė 191 gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.