Rumunijos gynybos ministras kritikuojamas dėl pareiškimo apie „JAV balistines raketas“

Rumunijos gynybos ministras Mihai Fiforas trečiadienį sulaukė raginimų atsistatydinti dėl pareiškimo, kad jo šalies pietuose dislokuota amerikiečių oro erdvės gynybos sistema neva apginkluota balistinėmis raketomis.

Rumunijos gynybos ministras Mihai Fiforas trečiadienį sulaukė raginimų atsistatydinti dėl pareiškimo, kad jo šalies pietuose dislokuota amerikiečių oro erdvės gynybos sistema neva apginkluota balistinėmis raketomis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rumunijos gynybos ministras Mihai Fiforas trečiadienį sulaukė raginimų atsistatydinti dėl pareiškimo, kad jo šalies pietuose dislokuota amerikiečių oro erdvės gynybos sistema neva apginkluota balistinėmis raketomis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2018, 2:08 PM, atnaujinta Aug 2, 2018, 2:11 PM

Šis pareiškimas galėjo būti įvertintas kaip patvirtinantis jau seniai Maskvos reiškiamus nuogąstavimus dėl grėsmių saugumui prie Rusijos sienų.

„Kaip (Rusijos) prezidentas (Vladimiras) Putinas galėtų būti sujaudintas, kad Deveselu karinėje bazėje turime balistinių raketų“, – M. Fiforas sakė antradienį vienos vietos televizijos tiesiogiai transliuotame interviu.

Ministras vėliau pareiškė, kad dėl šio rikto kaltas „nesusipratimas arba komunikavimo klaida“.

„Niekas negalėjo pasakyti, kad Deveselu esama balistinių raketų. Sakiau, kad šis bazė yra skirta gynybai nuo balistinių raketų, o ne kad joje jų esama“, – M. Fiforas sakė kitai televizijos žinių laidai.

Rusija jos pašonėje dislokuojamas JAV priešraketinės gynybos sistemas laiko keliančiomis grėsmę šalies saugumo, nors Vašingtonas ir NATO tvirtina, kad jos nėra nukreiptos prieš rusų arsenalą.

NATO aiškina, kad šis skydas yra išskirtinai gynybinė sistema, apginkluota raketų gaudyklėmis, turinčiomis ginti NATO nares nuo mažo ir vidutinio nuotolio balistinių raketų potencialių atakų.

Pagrindinės Rumunijos opozicijos jėgos – Nacionalinė liberalų partija ir aljansas „Gelbėkime Rumunija“ – pareikalavo, kad M. Fiforas atsistatydintų. Buvęs prezidentas Traianas Basescu, priklausantis Liaudies judėjimo partijai, irgi pasmerkė ministro žodžius.

„Mihai Fiforui ne vieta vyriausybėje... Jis patvirtino Putino ir kitų pareigūnų skelbtus pareiškimus, kuriais siekiama iškreipti tikrovę – jos Deveselu (bazėje) yra gynybinė, o ne puolamoji raketų sistema“, – T. Basescu rašė per „Facebook“.

Skandalas dėl M. Fiforo pasisakymo lydėjo du ankstesnius vyriausybės pareigūnų neapgalvotus pareiškimus, sulaukusius didelio atgarsio.

Premjerė Viorica Dancila praeitą savaitė paskelbė, kad „džiaugiasi būdama Prištinoje“, nors tuo metu viešėjo Juodkalnijos sostinėje Podgoricoje. Priština yra Kosovo, kurio valstybingumo Rumunija nepripažįsta, sostinė.

Be to, Rumunijos žemės ūkio ministras praeitą savaitę atsiprašė už savo pasisakymą, kai dėl afrikinio kiaulių maro naikinamų kiaulių deginimą palygino su Aušvico mirties stovyklos krematoriumais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.