Saudo Arabija areštavo iškilias moterų teisių gynėjas

Saudo Arabijos valdžios institucijos areštavo dvi iškilias moterų teisių gynėjas, trečiadienį pranešė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW), pareiškusi, kad šie veiksmai yra „beprecedentis“ susidorojimas su bet kokiomis nepaklusnumo apraiškomis.

Saudo Arabijos valdžios institucijos areštavo dvi iškilias moterų teisių gynėjas, trečiadienį pranešė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW), pareiškusi, kad šie veiksmai yra „beprecedentis“ susidorojimas su bet kokiomis nepaklusnumo apraiškomis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Saudo Arabijos valdžios institucijos areštavo dvi iškilias moterų teisių gynėjas, trečiadienį pranešė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW), pareiškusi, kad šie veiksmai yra „beprecedentis“ susidorojimas su bet kokiomis nepaklusnumo apraiškomis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2018, 2:42 PM, atnaujinta Aug 2, 2018, 2:46 PM

Apdovanojimų pelniusi lyčių teisių gynėja Samar Badawi šią savaitę buvo areštuota kartu su kita aktyviste Nassima al Sadah, informavo HRW ir pridūrė, kad jos tapo „precedento neturinčių vyriausybės veiksmų prieš moterų teisių judėjimą naujausiomis aukomis“.

Jų areštai „rodo, kad Saudo Arabijos valdžios institucijos bet kokį taikų pasipriešinimą, buvusį ar esamą, vertina kaip grėsmę jų autokratiniam valdymui“, – sakė „Human Rights Watch“ Artimųjų Rytų skyriaus direktorė Sarah Leah Whitson.

Šią savaitę taip pat buvo įkalinta sulaikyto pilietinių teisių gynėjo Fawzano al Harbi žmona Amal al Harbi. HRW nurodė, kad kol kas neaišku, kodėl buvo nusitaikyta į šią moterį.

Saudo Arabijos valdžios institucijos iki šiol nepateikė jokio komentaro šia tema.

Keliomis savaitėmis anksčiau keliolika moterų teisių gynėjų buvo sulaikytos ir apkaltintos kenkimu nacionaliniam saugumui ir bendradarbiavimu su valstybės priešais. Kai kurios jų vėliau buvo paleistos.

Samar Badawi 2012-aisiais pelnė Tarptautinės moterų drąsos apdovanojimą, įteiktą tuometė JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton.

Ji taip pat yra aktyviai remia savo brolį žmogaus teisių aktyvistą Raifą Badawi, populiarų Saudo Arabijos tinklaraštininką, taip pat savo buvusį vyrą Waleedą Abu al Khairą. Abu vyrai nuteisti ilgam kalėti už savo aktyvistinę veiklą.

Kaip ir S. Badawi, N.Sadah yra ilgametė Saudo Arabijos moterims taikomos globos sistemos priešininkė. Šios šalies moterys privalo prašyti globėjų teises turinčių vyrų leidimo studijuoti, susituokti ir keliauti.

Saudo Arabija, svarbi JAV sąjungininkė, pastaraisiais metais ėmėsi reformų, kurių tikslas – pagerinti karalystės įvaizdį ir diferencijuoti nuo naftos priklausomą ekonomiką.

Sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano iniciatyva Saudo Arabija panaikino ilgą laiką galiojusį draudimą moterims vairuoti ir pradėjo keletą projektų, kuriais siekiama į šalį pritraukti turistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.