Irane protestuotojai užpuolė religinę mokyklą

Irane protestuotojai atakavo vieną religinę mokyklą Karadžo provincijoje netoli Teherano, šeštadienį paskelbė konservatyvios pakraipos naujienų agentūra „Fars“.

 Irane pastaraisiais mėnesiais didėjo įtampa ir retkarčiais įvykdavo protestų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irane pastaraisiais mėnesiais didėjo įtampa ir retkarčiais įvykdavo protestų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-04 12:40

Penktadienį „21 val. (vietos 19 val. 30 min. Lietuvos laiku) jie atakavo mokyklą ir mėgino išlaužti duris bei padeginėti“, – „Fars“ citavo Ištehado miestelyje įsikūrusios mokyklos direktorių hodžatolislamą (islamo žinovą) Hindiani.

„Jų buvo apie 500 žmonių. Jie skandavo šūkius prieš santvarką, bet buvo išvaikyti riaušių policijos. Kai kurie buvo suimti“, – pridūrė Hindiani.

Jungtinėms Valstijoms ruošiantis grąžinti sankcijas šiitiškai respublikai, Irane pastaraisiais mėnesiais didėjo įtampa ir retkarčiais įvykdavo protestų.

Irano valdžia beveik neminėjo protestų, vykusių didžiuosiuose šalies miestuose Isfahan, Širaze, Mašhade ir Teherane, kurstomų susirūpinimo dėl ekonomikos ir platesnio nepasitenkinimo politine sistema.

Per ankstesnius neramumus konservatyviosios žiniasklaidos priemonės sutelkdavo dėmesį į išpuolius prieš jautrius simbolius, tokius kaip religiniai pastatai, siekdamos nušviesti protestus iš nepalankios pusės.

„Tie žmonės atėjo nešdamiesi akmenis ir sudaužė iškabą bei visus maldos namų langus“, – teigė religinės mokyklos vadovas.

Pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose buvo paskelbta vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip keliuose miestuose į gatves išėję žmonės skanduoja „Mirtis diktatoriui“ ir kitus radikalius šūkius.

Tačiau šių įrašų tikrumo nebuvo įmanoma patikrinti. Be to, Irano valdžia teigė, kad tokius įrašus skelbia užsienyje veikiančios opozicijos grupės, finansuojamos JAV, Izraelio ir Saudo Arabijos.

Užsienio žiniasklaidai draudžiama stebėti arba filmuoti „nesankcionuotus“ protestus.

Socialiniuose tinkluose paskelbti įrašai leidžia manyti, kad pastarosiomis dienomis vykę protestai savo mastu toli gražu neprilygsta gruodį ir sausį vykusiems neramumams, kai mažiausiai 25 žmonės žuvo per demonstracijas, išplitusias dešimtyse miestų ir didmiesčių.

Tačiau iraniečiai smarkiai susirūpinę, kaip grąžinamos JAV sankcijos paveiks šalies ekonomiką, kurios būklė ir dabar nėra itin gera.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.