Saudo Arabija dėl kritikos karalystei liepė Kanados ambasadoriui palikti šalį

Saudo Arabija, reaguodama į kritiką dėl itin konservatyvios karalystės vykdomų aktyvistų areštų, paliepė Kanados ambasadoriui palikti šalį.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2018, 8:29 AM, atnaujinta Aug 6, 2018, 4:11 PM

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija paskelbė įšaldanti „visus naujus verslo“ ryšius su Kanada, kuri iš karalystės importuoja apie 10 proc. savo suvartojamos neperdirbtos naftos.

Kanados pareigūnai iš karto nekomentavo situacijos.

Šis ginčas tikriausiai kilo dėl Kanados tarptautinių reikalų departamento tviterio žinutės, raginančios Saudo Arabiją „nedelsiant paleisti“ moterų teisių gynėjas, neseniai areštuotas karalystėje.

Tarp šių suimtųjų yra Samar Badawi, kurios brolis Raifas Badawi 2012-aisiais buvo sulaikytas Saudo Arabijoje už kritiką dvasininkijai, o teismas vėliau jam skyrė skyrė 1 000 kirčių ir 10 metų laisvės atėmimo. Jo žmona Ensaf Haidar šiuo metu gyvena Kanadoje.

Kanada reiškia susirūpinimą

Otava pirmadienį pareiškė esanti „labai susirūpinusi“ pranešimais, kad Saudo Arabija išsiuntė iš šalies Rijade rezidavusį Kanados ambasadorių.

Saudo Arabija kiek anksčiau pranešė, kad paskelbė Kanados ambasadorių nepageidaujamu asmeniu ir nurodė jam per 24 valandas palikti karalystės teritoriją. Tai buvo padaryta reaguojant į Otavus raginimus Rijadui paleisti kalinamus aktyvistus.

„Mums kelia didelį susirūpinimą šie žiniasklaidos pranešimai. Siekiame didesnio aiškumo dėl pastarųjų Saudo Arabijos Karalystės pareiškimų“, – sakė Kanados užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marie-Pier Baril.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.