Policininkas nuteistas už valstybės paslapčių atskleidimą

Estijos teismas antradienį pripažino vieną Vakarų prefektūros policijos kapitoną kaltu dėl valstybės paslapčių ir tyrimų informacijos atskleidimo bei įkalčių klastojimo ir naikinimo.

Estijoje už valstybės paslapčių atskleidimą nuteistas policininkas.<br>Scanpix nuotr.
Estijoje už valstybės paslapčių atskleidimą nuteistas policininkas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2018, 11:31 PM

Laikraštis „Postimees“ pranešė, kad prokurorai ir teisėsauga iš viso nustatė 12 atvejų, kai policininkas neteisėtai atskleidė baudžiamųjų bylų ikiteisminių tyrimų duomenis ir valstybės paslaptis, taip pat klastojo ar naikino įrodymus.

Pareigūnui skirta trys metai kalėjimo – už grotų jam teks išbūti pusmetį, o likusią bausmę galės atlikti lygtinai.

Vyriausiasis valstybės prokuroras Stevenas-Hristo Evestus sakė, jog tyrėjams pakako įrodymų, kad nustatytų rimtus pažeidimus ir pavadino padėtį liūdna.

„Situacija, kai policininkas sąmoningai kenkia keliems baudžiamiesiems tyrimams, trukdo kolegoms aiškintis tiesą, taip pat pakerta ne tik konkrečius tyrimus, bet ir pasitikėjimą visa Estijos teisėsaugos įstaigų sistema ir apskritai – visu teisingumu. Toks elgesys yra nepriimtinas ir vienareikšmiškai smerktinas“, – pareiškė S. H. Evestus.

Tuo tarpu vidaus tyrimą atlikusio policijos departamento skyriaus vadovas Priitas Paalas pabrėžė, kad policija nutraukė tarnybinius ryšius su įtariamuoju iškart po jo suėmimo. Įsigaliojus antradienį paskelbtam teismo sprendimui, nuteistasis nedelsiant bus atleistas iš pareigų.

„Itin svarbu, kad valdžios įstaigose būtų griežta vidaus kontrolė ir apsivalymo gebėjimas. Tik taip galima atskleisti ir užkirsti kelią tokiems sunkiems nusikaltimams“, – pareiškė P. Paalas.

Baudžiamąją bylą nagrinėjo Policijos ir pasienio apsaugos departamento Vidaus kontrolės biuras vadovaujant Valstybinei prokuratūrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.