Taborus italai ruošiasi naikinti su buldozeriais

Uostus imigrantams uždariusi naujoji Italijos valdžia dabar pasišovė išnaikinti visas nelegalias romų stovyklavietes. Teigiama, kad romų bendruomenė šalyje per mažai integruota ir sukelia daug problemų.

Skaičiuojama, kad Italijoje legaliose ir nelegaliose stovyklose gyvena apie 26 tūkst. romų. Juos iškeldinti pasiryžęs vidaus reikalų ministras M.Salvini.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Skaičiuojama, kad Italijoje legaliose ir nelegaliose stovyklose gyvena apie 26 tūkst. romų. Juos iškeldinti pasiryžęs vidaus reikalų ministras M.Salvini.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Skaičiuojama, kad Italijoje legaliose ir nelegaliose stovyklose gyvena apie 26 tūkst. romų. Juos iškeldinti pasiryžęs vidaus reikalų ministras M.Salvini.<br>AFP/„Scanpix“ ir „Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Skaičiuojama, kad Italijoje legaliose ir nelegaliose stovyklose gyvena apie 26 tūkst. romų. Juos iškeldinti pasiryžęs vidaus reikalų ministras M.Salvini.<br>AFP/„Scanpix“ ir „Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Skaičiuojama, kad Italijoje legaliose ir nelegaliose stovyklose gyvena apie 26 tūkst. romų. Juos iškeldinti pasiryžęs vidaus reikalų ministras M.Salvini.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Skaičiuojama, kad Italijoje legaliose ir nelegaliose stovyklose gyvena apie 26 tūkst. romų. Juos iškeldinti pasiryžęs vidaus reikalų ministras M.Salvini.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Aug 9, 2018, 10:22 PM

Skaičiuojama, kad Italijoje legaliose ir nelegaliose stovyklose gyvena apie 26 tūkst. romų. Sudėtingiausia situacija sostinėje Romoje, kur jų apsistoję beveik 7000, tai yra beveik ketvirtadalis.

Niekur nedirbantys romai padaro daugybę nusikaltimų, okupuoja apleistus pastatus, o gyvenamas teritorijas paverčia šiukšlynais.

Vidaus reikalų ministras Matteo Salvini dar per rinkimų kampaniją pozavo prie buldozerio vairo, žadėdamas visas romų stovyklavietes sulyginti su žeme.

Būtent nuo Romos, kur yra daugiausia nelegalių romų stovyklų, ir ketinama pradėti.

Pradėjo stovyklų iškeldinimą

M.Salvini pažadėjo prieš uždarymą pats aplankyti stovyklavietėse baisiomis sąlygomis gyvenančius romus.

„Nenoriu, kad Italijoje egzistuotų nekontroliuojamos teritorijos, kuriose nemokami mokesčiai, o vaikai nelanko mokyklų.

Noriu uždaryti romų stovyklavietes ne dėl to, kad jose gyvena romai, o dėl to, kad jie nepripažįsta civilizuotos šalies normų.

Manęs tautybė nedomina, bet įstatymai turi būti gerbiami. Turi būti apsaugota vaikų, kurie nuo dvejų metų pratinami vogti, ateitis“, – taip savo sprendimo motyvus aiškino radikaliajai dešinei priklausantis ministras.

Romos valdžia jau buvo pradėjusi vienos nelegalios stovyklavietės iškeldinimą, bet procesą kelioms dienoms sustabdė įsikišęs Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) Strasbūre, į kurį kreipėsi trys romai.

Jis nurodė pirma surasti žmonėms kitą gyvenamąją vietą, kad jie nebūtų palikti gatvėje.

Teismas išvarymo nesustabdys

Miesto merė Virginia Raggi ir vidaus reikalų ministras M.Salvini vis dėlto pasiekė savo tikslą ir liepos pabaigoje 170 romų buvo priversti palikti taborą „Camping River“, kuris Romoje yra antras pagal dydį.

„Tai keistas teismas: jam kartais prireikia kelerių metų, kad priimtų sprendimą, o kartais užtenka kelių minučių.

Tačiau Strasbūro teismas tikrai nebus ta institucija, kuri sustabdys teisingumo vykdymą“, – atkirto M.Salvini.

Jam pritarė ir Italijos sostinės merė V.Raggi: „Romoje ši situacija tęsiasi daugiau negu 10 metų, per tą laiką susikūrė tikri getai ir juos išnaikinti jau reikia rimtų ir sistemiškų veiksmų.

Negaliu išvyti į gatvę 450 žmonių su vaikais. Stovyklavietėje mes dirbame jau metus, ir maždaug pusė žmonių jau paliko taborą.

Mes tęsime darbą ir jau atsakėme Žmogaus teisių teismui.

Tai ilgas kelias, kurio iki šiol niekas nesiėmė, ir tai rodo, kad šita savivaldybė yra legalumo ir pažeidžiamų žmonių pusėje.“

Romos savivaldybė tikino, kad skubėti reikėjo ir dėl antisanitarinių sąlygų tabore, tačiau sulaukė aršios oponentų kritikos – jie romų iškeldinimą pavadino „deportacija“ ir „sunkiu nusikaltimu žmogaus teisėms“.

Beje, EŽTT po kelių dienų pripažino, kad procesas vis dėlto buvo teisėtas.

Nušluos visoje šalyje

Išvalyti romų stovyklavietes bus priversti ir kiti Italijos miestai. Skaičiuojama, kad tokių teritorijų šalyje yra apie pusantro šimto.

M.Salvini tikina perspėjęs visų didžiųjų šalies miestų merus, kad jie ruoštųsi iškeldinimui.

Toskanos regiono prezidentas Enrico Rossi atkirto, kad buldozeriai situacijos neišspręs: „Reikės ir jų, kad viską sulygintų, bet vėliau, kai rasime išeitį, kur romus apgyvendinti. Kitaip buldozeriai nieko nepakeis. Kur eis tie žmonės neturėdami alternatyvos? Į niekur. Ir taip nelegalios stovyklos kursis iš naujo.“

Iki šiol Italija nesėkmingai mėgino priversti romus keisti gyvenimo būdą. Ypač didelį pasipiktinimą sukėlė Romos savivaldybės siūlymas skirti 5 tūkst. eurų romams, pradėjusiems verslą.

Sostinės valdžia taip pat siūlė dosnias kompensacijas – 800 eurų kas mėnesį 2 metus – už nuomą tiems romams, kurie savo noru paliks nelegalias stovyklas, bei 3 tūkst. eurų šeimoms, kurios sutiks grįžti į tėvynę.

Tačiau tokiais pasiūlymais susigundė nedaugelis, nors nelegaliose stovyklavietėse romai gyvena be elektros, vandens, šildymo ir kanalizacijos.

Skaičiuojama, kad apie pusę vaikų, gyvenančių taboruose, nelanko mokyklų. Pagrindinis romų pragyvenimo šaltinis – vagystės, nuo jų dažnai kenčia ir Italiją gausiai lankantys turistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.