Dešimtys tūkstančių žmonių reikalavo uždaryti amerikiečių bazę Okinavoje

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį protestavo prieš amerikiečių karinės bazės perkėlimą Okinavoje ir reikalavo, kad pietinėje Japonijos saloje esanti bazė būtų visai uždaryta.

 Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį protestavo prieš amerikiečių karinės bazės perkėlimą Okinavoje ir reikalavo, kad pietinėje Japonijos saloje esanti bazė būtų visai uždaryta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį protestavo prieš amerikiečių karinės bazės perkėlimą Okinavoje ir reikalavo, kad pietinėje Japonijos saloje esanti bazė būtų visai uždaryta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-12 12:21, atnaujinta 2018-08-12 12:29

Perkėlimo priešininkai sako, kad planai perkelti amerikiečių karinę bazę iš tankiai gyvenamo rajono į mažiau gyventojų turinčią pakrantės vietą būtų ne tik aplinkosauginė nelaimė, bet taip būtų ignoruojamas vietos gyventojų noras, kad bazė būtų visai uždaryta.

Maždaug 70 tūkst. žmonių šeštadienį, pliaupiant lietui ir artėjant taifūnui, susirinko į parką ir Okinavos prefektūros sostinę Nahą ir pirmiausia tylos minute pagerbė trečiadienį nuo vėžio mirusį Okinavos gubernatorių Takeshį Onagą.

2014 metais išrinktas T. Onaga vadovavo pasipriešinimui dėl amerikiečių karinės bazės perkėlimui ir kritikavo centrinę valdžią. Jis taip žadėjo atšaukti savo pirmtako išduotą leidimą naujos bazės statyboms.

T. Onagai mitingo metu atstovavęs gubernatoriaus pavaduotojas Kiichiro Jahana šeštadieninio mitingo metu sakė, kad tęs leidimo atšaukimo procesą, kaip nurodė velionis gubernatorius, ir įgyvendins jo „didžiulį ryžtą ir aistrą“.

Okinavos gyventojai mėgina blokuoti valdžios planus pilti žemes Henoko įlankoje ir taip sukurti pagrindą naujai amerikiečių karinei bazei. Aplinkosaugininkai sako, kad tokios statybos kelia grėsme koralams ir nykstančiai gyvūnų rūšiai – diugoniams.

Japonijos valdžia sako, kad dabartinis planas yra vienintelis variantas. Tačiau dauguma okinaviečių nori, kad bazę būtų visai uždaryta.

Šiuo metu maždaug pusė iš 50 tūkst. Japonijoje dislokuotų amerikiečių karių tarnauja Okinavoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste