Lenkų katalikus užrūstino autobusas, kursuojantis į pragarą

Įtakingas Lenkijos katalikiškas tinklalapis „Fronda“ apkaltino Gdynės miesto valdžią, jog leisdama kursuoti autobusui, kurio maršruto numeris 666, ji reklamuoja pragarą. Taip esą savivaldybė kenkia šaliai.

Religingi Lenkijos gyventojai ragina panaikinti 666-ojo maršruto autobusą.
Religingi Lenkijos gyventojai ragina panaikinti 666-ojo maršruto autobusą.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Aug 12, 2018, 9:55 PM, atnaujinta Aug 13, 2018, 11:35 AM

Katalikiškas interneto tinklalapis priminė, kad šis skaičius Biblijoje reiškia šėtoną, ir paprašė pakeisti maršruto numerį. Priešingu atveju pagrasino kreiptis aukščiausių šalies vadovų pagalbos.

Puslapį „Fronda“ užrūstino, kad 666-asis autobusas iš Gdynės kursuoja į kurortinį Helio (lenk. Hel) miestelį, kurio pavadinimas angliškai reiškia pragarą.

Autobusas važinėja tik vasarą, o jo maršrutas driekiasi per Helio nerijos kyšulyje esančias kurortines gyvenvietes.

Numeris atsirado atsitiktinai

Anksčiau ant autobuso buvo dedamas užrašas „Karvija (Karwia)–Helis“, kuris nurodė, jog autobusas kursuoja tarp šių gyvenviečių.

Bet prieš kelerius metus Gdynės autobusų parkas (GAP) reorganizavo savo veiklą ir autobusų maršrutų pavadinimus supaprastino įvardydamas juos skaičiais.

GAP vadovas Bartoszas Milarczykas teigė, kad toks autobuso, kursuojančio į Helį, numeris atsirado visai atsitiktinai. Pucko rajone kursuojantiems autobusams esą buvo skirti numeriai nuo 650 iki 669 ir niekam nekilo minties praleisti skaičių 666.

B.Milarczykas priminė, jog daugybėje didmiesčių kursuoja autobusai su numeriu 69, tačiau niekam į galvą nešauna mintis, kad jie reklamuoja pornografiją.

Močiutės nenorėjo lipti

Gdynės dienraštis „Dziennik Baltycki“ priminė, kad katalikiškos organizacijos prieš 3 metus piktinosi, jog autobusui į Helį buvo suteiktas „velniškas numeris“.

Autobuso vairuotojai žiniasklaidai patvirtino, jog naujasis maršruto pavadinimas ypač sudomino užsienio turistus, kurie nuolat fotografuojasi prie transporto priemonės.

Įsiamžinti prie šio autobuso esą mėgsta ir sunkiojo metalo gerbėjai, o kelios dievobaimingos senyvos moterys atsisakė lipti į autobusą ir pareiškė namo nusigausiančios kitokiu transportu.

Dienraštis „Fronda“ tvirtino, kad suteikiant autobusui tokį numerį buvo nuspręsta pašlovinti satanizmą. Tinklalapio teigimu, šėtonas simbolizuoja pragarą, žmogaus nuokrytį, amžinas kančias ir mirtį, todėl tokio skaičiaus negalima vartoti net juokaujant, o tuo labiau viliojant turistus.

„Kalbant konkrečiai, į Helį kursuojantis autobusas Nr.666 kenkia krikščioniškai Lenkijos valstybės santvarkai ir jos pamatams, o kartu ir mūsų visų gėriui“, – parašė „Fronda“.

Tinklalapio redaktoriai pagrasino, kad jeigu Gdynės valdžia ignoruos tokį jų prašymą, tada įsikišti privalėtų aukščiausia šalies valdžia.

Tinklalapis stebisi, jog Lenkijos įstatymai draudžia propaguoti totalitarines santvarkas, tačiau nedraudžia propaguoti šėtono, nors būtent jis ir yra visų žmonijos nelaimių priežastis.

Įsėdimas į tokį autobusą esą nereikš patekimo į šėtono glėbį, bet sumažins žmogaus budrumą saugotis velnio ir jo pagundų.

Apžvalgininkai dabartinį dienraščio „Fronda“ reikalavimą pakeisti maršruto pavadinimą sieja su tuo, kad antrus metus šalį valdanti Teisės ir teisingumo partija daro didžiules nuolaidas Bažnyčiai ir savo veiklą derina su vyskupais.

Neįtiko ir animacija

Dauguma apžvalgininkų ir internautų vis dėlto išjuokė leidinio „Fronda“ siūlymą uždrausti autobuso pavadinimą kaip viduramžišką prietarą.

Vienas komentatorius priminė, jog Lenkijoje yra šešios vietovės, kurių pavadinimas Pragaras arba Pragarėlis.

Be to, klausė: negi bus siūloma uždrausti ir žmonių pavardes, kurios tiesiogiai ar netiesiogiai reiškia pragarą, šėtoną?

„Gal reikėtų pakeisti Helio pavadinimą, ir problema išnyktų“, – svarstė vienas komentatorius.

Archeologai ir istorikai neturi vienos nuomonės, iš kur atsirado toks prieš aštuonis šimtus metų įkurto miesto pavadinimas. Dalis mokslininkų pavadinimą sieja su senovės lenkų žodžiu „hel“, reiškusiu kopas.

Tačiau dauguma tyrinėtojų mano, kad pavadinimas kilo iš germaniško žodžio, reiškusio šaltį ir pragarą.

Tinklalapis aiškino, kad Walto Disney filmuose vaikams yra peršamas okultizmas ir seksas, todėl ragino katalikus neleisti savo atžaloms jų žiūrėti.

„Fronda“ ragina katalikus neužsiimti joga, neklausyti metalo muzikos, nešvęsti Helovino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.