Kalėjimas atsiprašė, bet kaltųjų bausti neskuba

Jaroslavlio pataisos namų skandalas nerimsta. Po žiauraus vieno kalinių sumušimo tardymo metu suimti tik dalis jėgą naudojusių pareigūnų. Tiesa, kalėjimo valdžia praėjus metams nutarė atsiprašyti.

Kalinimo sąlygos Rusijos pataisos namuose dažnai būna itin sudėtingos.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Kalinimo sąlygos Rusijos pataisos namuose dažnai būna itin sudėtingos.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Novaja gazeta“, „Meduza“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

2018-08-13 20:51, atnaujinta 2018-08-13 20:52

Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Valerijus Maksimenka nusprendė atsiprašyti kalinio Jevgenijaus Makarovo, kuris buvo žiauriai tardomas.

„Pirmiausia norėčiau paprašyti V.Makarovo, jo šeimos ir artimųjų atleidimo už tai, kad mūsų pareigūnai, nors jau buvę, tai padarė. Man gėda dėl to. Tai neleistina“, – kalbėjo pareigūnas.

V.Maksimenka pažadėjo, kad visi tardyme dalyvavę asmenys bus atleisti.

„Viskas vyksta laipsniškai, ne visi yra pašalinti iš pareigų. Federalinės bausmių vykdymo tarnybos direktoriaus pozicija yra tokia, kad mūsų tarnyba turi būti atvira, mes nežadame skalbti munduro. Jei yra pareigūnų, kurie tapo nusikaltėliais, mes nedelsdami turime jų atsisakyti“, – teigė V.Maksimenka.

Iki šiol bausmės sulaukė tik 7 iš 17 J.Makarovo tardyme ir sumušime dalyvavusių pareigūnų, jie buvo suimti. Jaroslavlio pataisos namų direktoriaus pavaduotojui Ivanui Kalašnikovui skirtas namų areštas.

J.Makarovo atvejis sulaukė didelio visuomenės dėmesio ir dėl to pareigūnai buvo priversti imtis veiksmų. Iš pradžių į šį atvejį žiūrėta pro pirštus, o vienas aukštų Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos pareigūnų netgi tikino, kad J.Makarovas pats išprovokavo kalėjimo darbuotojus. Esą jis buvo padaręs visą galybę nusižengimų pataisos namuose.

Pats J.Makarovas po to, kai jo sumušimo vaizdo įrašas buvo paviešintas žiniasklaidoje, teigė bijantis sulaukti pareigūnų keršto.

Dėl keršto baimės iš Rusijos pabėgo ir J.Makarovo advokatė Irina Biriukova.

Būtent ji ir perdavė žiniasklaidai vaizdo įrašą ir tikino jį gavusi iš vieno šaltinio kalėjime, su kuriuo bendrauja jau metus. Vėliau teigė sužinojusi, jog pareigūnai žadėjo imtis keršto prieš ją. Todėl ji nutarė kuriam laikui išvykti iš šalies.

J.Makarovas Jaroslavlio pataisos namuose buvo sumuštas pernai birželį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.