Migrantų gelbėtojų laivas „Aquarius“ vėl įstrigo Viduržemio jūroje ir ieško uosto

Migrantų gelbėtojų laivo „Aquarius“ operatorė pirmadienį paragino Europos šalis rasti prieglobstį 141 Viduržemio jūroje išgelbėtam žmogui ir pareiškė, kad Italija ir Malta vėl atsisakė įsileisti laivą.

Labdaros organizacijos laivo „Aquarius“ priimti nenorėjo nei Italija, nei Malta.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Labdaros organizacijos laivo „Aquarius“ priimti nenorėjo nei Italija, nei Malta.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2018, 5:08 PM, atnaujinta Aug 13, 2018, 5:09 PM

„Aquarius“, kuris birželį įstrigo jūroje su 630 migrantų, Romai ir Valetai neleidus jam prisišvartuoti, praėjusią savaitę vėl ėmėsi gelbėjimo operacijų prie Libijos krantų.

Penktadienį laivas per dvi atskiras operacijas išgelbėjo 141 žmogų, pusė iš jų – vaikai, bet ir vėl negali rasti uosto, kuriame galėtų išleisti migrantus.

„Aquarius“ operatorės „SOS Mediterranee“ prezidentė Sophie Beau pažymėjo, kad laivui, šiuo metu esančiam tarp Maltos ir Italijai priklausančios Lampedūzos salos, abi šalys ir vėl išsiuntė „oficialius neigiamus atsakymus“.

„Prašome visų Europos šalių rasti sprendimą. Prašome jų būti atsakingomis ir rasti saugų uostą prie Viduržemio jūros“, – nurodė ji ir apkaltino Italiją bei Maltą tarptautinės jūrų teisės nesilaikymu.

Tuo tarpu Europos Komisijos atstovė Tove Ernst pareiškė, kad institucija susisiekė su „keliomis valstybėmis narėmis, kurios kreipėsi į mus dėl šio incidento“ ir siekia „greitai išspręsti“ susiklosčiusią padėtį.

Italijos dešiniųjų pažiūrų premjeras Matteo Salvini nuo birželio nuosekliai neleidžia užsienio NVO priklausantiems gelbėtojų laivams švartuotis jo šalies uostuose ir teigia, jog šių organizacijų veikla naudojasi žmonių kontrabandininkai.

Šeštadienį jis pareiškė, kad „Aquarius“ daugiau „niekada nepamatys jokio Italijos uosto“.

Jo griežtas požiūris į imigraciją išprovokavo ES valstybių narių ginčą, per kurį atsiskleidė jų nesugebėjimas kartu pažaboti žmonių, bėgančių nuo konfliktų, persekiojimo ir skurdo Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, srautą.

Birželį priimti „Aquarius“ pasisiūlė Ispanija. Artimesniu atstumu buvusi Prancūzija neįsileido laivo, bet priėmė 78 migrantus po to, kai šie išsilaipino Valensijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti