JAV sukrėtė skandalas: dvasininkai 70 metų slėpė kraupius nusikaltimus

Šią savaitę amerikiečius sukrėtė didžiulis išnaudojimo skandalas. Pensilvanijoje Katalikų bažnyčios vadovai maždaug 70 metų slėpė daugiau nei 300 kunigų vykdytus seksualinius nusikaltimus, spaudė aukas.

Išnaudojimo aukos net po daugybės metų nesusitaiko su patyrimais.<br>AP nuotr.
Išnaudojimo aukos net po daugybės metų nesusitaiko su patyrimais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“, AP, „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 17, 2018, 8:57 AM, atnaujinta Aug 17, 2018, 9:42 AM

Vyskupai prašydavo nuo seksualinio išnaudojimo nukentėjusių asmenų nesikreipti į policiją, o jei skundas nukeliaudavo iki pareigūnų, dvasininkai įtikindavo juos atvejų netirti.

Romos katalikų kunigai Pensilvanijoje pasinaudojo religiniais ritualais, simboliais arba grasino amžinomis pragaro kančiomis, kad lytiškai priekabiautų ar prievartautų vaikus.

„Jie pavertė tikėjimą ginklu“, – rašoma prisiekusiųjų žiuri ataskaitoje, kuri paviešinta šią savaitę.

Siaubingi prievartos atvejai

Ataskaitoje, kuri paremta vidiniais šešių Pensilvanijos vyskupijų dokumentais, minima 1000 vaikų, patyrusių seksualinį išnaudojimą. Didžiąją dalį nusikaltimų dvasininkai tiesiog ignoravo.

Teigiama, kad seksualinių dvasininkų nusikaltimų aukomis galėjo tapti dar tūkstančiai žmonių, tačiau duomenys apie juos buvo pamesti, tyčia pradanginti arba aukos neišdrįso niekam apie tai pasiskųsti.

Ataskaitoje aprašyti siaubingi išnaudojimo atvejai. Vienas vyskupas išprievartavo mažą mergaitę ligoninėje, kai ji ten gulėjo po tonzilių operacijos.

Kitas dvasininkas odiniais rimbais plakė surištą auką. Dar kitam buvo leista tęsti dvasininko tarnystę, nors nuo jo pastojo jauna mergina ir jis privertė ją pasidaryti abortą.

Vienas berniukas pasakojo, kad jis buvo surištas ir taip verčiamas pasiduoti kunigui, kuris reikalavo su juo lytiškai santykiauti. Kai vaikas priešinosi, jį dvasininkas mušė metaliniu kryžiumi.

Jei mažamečiai priešindavosi, nesutikdavo santykiauti su dvasininkais, šie bandydavo juos įtikinti esantys Dievo pasiuntiniai ir todėl niekas, ką jie daro, nėra blogai.

Nepajudino nė piršto

Seksualinių nusikaltimų šešėlis gaubia Katalikų bažnyčią jau daugiau nei 15 metų, tačiau dabar pradėta bene aktyviausia kova siekiant apvalyti instituciją.

Pensilvanijoje ataskaita pasirodė netrukus po to, kai atsistatydino kardinolas Theodore’as McCarrickas, kuris buvo apkaltintas seminaristų, kunigų ir vaikų išnaudojimu.

„Nepaisant institucinių reformų, Bažnyčios bendruomenių lyderiai dažniausiai išvengdavo atsakomybės, – buvo rašoma prisiekusiųjų žiuri ataskaitoje. – Dvasininkai prievartavo berniukus ir mergaites, o Dievo tarnai, kurie turėjo tuos vaikus apsaugoti, nieko nepadarė, kad tai sustabdytų. Jie viską slėpė. Dešimtmečius.“

Baudžiamosios bylos beveik visiems išnaudotojams iškeltos nebus, nes praėjo per daug laiko nuo jų padarytų nusikaltimų. Be to, daug dvasininkų jau mirę.

Vis dėlto du kunigai – vienas Erio ir vienas Grinsbergo parapijoje – buvo apkaltinti mažamečių seksualiniu išnaudojimu.

Nuvylė daugybę tikinčiųjų

Parapijoms, kuriose vyko lytiniai nusikaltimai, priklauso 1,6 mln. tikinčiųjų. Bendruomenėms, kurios pasitikėjo savo dvasiniais lyderiais, tai sukėlė didelį skausmą.

Ne vienas nukentėjęs žmogus pasakojo, kad kunigai grasino, jog jie paklius į pragarą, jei nesutiks su jų reikalavimais. Dvasininkai gąsdino vaikus, kad jei jie pasiskųs, „niekas netikės meluojančiu vaiku, bet paisys žmogaus, kuris skelbia Dievo žodį“.

Vienas vyskupas prie altoriaus patarnaujantiems berniukams liepė po sutanomis nedėvėti jokių drabužių ar apatinių, nes „Dievas nenorėjo, kad per mišias prie patarnautojų kūnų būtų rūbai“.

Dar kitoje bažnyčioje, kai septynmetis berniukas atėjo prašyti pagalbos ir papasakojo, jog jį išprievartavo gauja vyrų, vyskupas pasakė, kad turi jam suteikti dievišką gydymą sueitimi – tik taip jis paklius į dangų.

Minėtas kunigas vaiką prievartavo 3 metus, kol buvo perkeltas į kitą parapiją. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.