Vladimiras Putinas prieš susitikimą su Angela Merkel išskrido į Austriją ministrės vestuvių

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį atvyko į Austriją dalyvauti šios šalies užsienio reikalų ministrės vestuvėse, o vėliau išvyks į Berlyną pasitarimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

V.Putinas <br>Sputnik/Scanpix nuotr.
V.Putinas <br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-17 19:32, atnaujinta 2018-08-18 16:43

Graco miesto apylinkėse, kur tuoksis užsienio reikalų ministrė Karin Kneissl, kurios kandidatūrą iškėlė prorusiška Austrijos laisvės partija, buvo imtasi griežtų saugumo priemonių.

V. Putino ir A. Merkel susitikimas turi prasidėti vėlai šeštadienį Vokietijos vyriausybės svečių namuose į šiaurę nuo Berlyno esančiame Mezeberge. Abu lyderiai ketina aptarti padėtį Ukrainoje ir Sirijoje, taip pat planus statyti Rusiją su Vokietija jungsiantį „Nord Stream 2“ dujotiekį, kuriam priešinasi JAV ir kai kurios Europos valstybės.

Rusijos ir Vokietijos vadovai prieš pasitarimą planuoja padaryti pareiškimus.

Planuojamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino dalyvavimas šeštadienį vyksiančiose Austrijos užsienio reikalų ministrės Karin Kneissl vestuvėse penktadienį įžiebė ginčą, ar toks vizitas tinkamas.

„Kaip Europos Sąjungai pirmininkaujančios Austrijos vyriausybė ketina įgyvendinti savo pačios užmojus statyti tiltus (tarp ES ir Rusijos) ir būti sąžininga tarpininke, jeigu Austrijos užsienio reikalų ministrė ir kancleris itin akivaizdžiai palaiko vieną pusę?“ – klausė opozicinės Socialdemokratų partijos (SPOe) parlamentaras Andreas Schiederis.

Kita socialdemokratų įstatymų leidėja, Evelyn Regner, sakė, kad sprendimas pakviesti V. Putiną sukūrė „gėdingą“ Austrijos įvaizdį ES partnerių akivaizdoje. Ji pridūrė, kad šis žingsnis yra „Europos masto provokacija“.

Žalieji savo ruožtu reikalavo K. Kneissl atsistatydinimo ir pabrėžė, kad „Vladimiras Putinas yra agresyviausias ES priešas užsienio politikos reikaluose“.

53 metų K. Kneissl, į URM vadovo postą pasiūlyta griežtai dešiniosios Laisvės partijos (FPOe), šeštadienį ištekės už verslininko Wolfgango Meilingerio per ceremoniją viename vynuogynų apsuptame kaime netoli pietrytinio Graco miesto.

V. Putinas patvirtino atvyksiantis į vestuves, o šeštadienio pavakare iškeliausiantis į Vokietiją, kur netoli Berlyno susitiks derybų su kanclere Angela Merkel.

K. Kneissl biuras V. Putino dalyvavimą iš pradžių vadino „privačiu renginiu“, bet vėliau įvardijo jį „darbo vizitu“.

Renginio apsaugą užtikrins keli šimtai policijos pareigūnų.

Ceremonijoje taip pat turėtų dalyvauti Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas iš centro dešiniosios Liaudies partijos (OeVP) ir FPOe vicekancleris Heinzas-Christianas Strache.

2016 metais FPOe pasirašė „bendradarbiavimo susitarimą“ su V. Putino partija „Vieningoji Rusija“.

Kvietimas V. Putinui supykdė Kijevą: Ukraina pareiškė, kad nebeleis Austrijai atlikti kokio nors vaidmens įgyvendinant Minsko susitarimus, kuriais siekiama užbaigti konfliktą Rytų Ukrainoje.

Austrijos užsienio reikalų ministerija tvirtino, kad V. Putino vizitas „nieko nepakeis Austrijos užsienio politikos atžvilgiu“.

Pakvietimas Kremliaus lyderiui buvo kritikuojamas netgi paties S. Kurzo partijoje. OeVP parlamentaras Othmaras Karasas  pareiškė: „Negaliu suvokti, kokia logika ir tikslas padaryti tokį asmeninį renginį politiniu ir tuo pačiu atverti jį netinkamam panaudojimui.“

Daugelis kaltina Rusiją siekiant susilpninti ir supriešinti ES, ypač palaikant ryšius su populistinėmis partijomis keliose Europos šalyse.

S. Kurzo OeVP ir FPOe nuo gruodžio dirba koalicijoje, o per rinkimų kampaniją abi partijos pasisakė prieš imigraciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.