Rusijos programišiai šį kartą nusitaikė į paprastus žmones

Kompanija „Microsoft“ paskelbė, kad su Rusijos vyriausybe susijusi programišių grupuotė šįkart nusitaikė į paprastų žmonių kompiuterius. Kenksmingi puslapiai buvo aptikti ir jau pašalinti.

 Kompanija „Microsoft“ paskelbė, kad su Rusijos vyriausybe susijusi programišių grupuotė šįkart nusitaikė į paprastų žmonių kompiuterius. Kenksmingi puslapiai buvo aptikti ir jau pašalinti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kompanija „Microsoft“ paskelbė, kad su Rusijos vyriausybe susijusi programišių grupuotė šįkart nusitaikė į paprastų žmonių kompiuterius. Kenksmingi puslapiai buvo aptikti ir jau pašalinti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „The Washington Post“, „Lietuvos rytas“

Aug 23, 2018, 1:45 PM

Programišių grupuotė „APT28“, siejama su internetinėmis atakomis prieš Hillary Clinton rinkimų štabą ir bandymu paveikti 2016 metų JAV prezidento rinkimų rezultatus, šį kartą sukūrė šešias netikras svetaines, kuriose mėgino apgauti žmones ir įsilaužti į jų kompiuterius.

Rusų programišių taikiniais tapo Hudsono instituto Analizės centro, tiriančio korupcijos Rusijoje apraiškas, bei Tarptautinio respublikonų instituto, kuris pasaulyje skatina demokratizacijos procesus, interneto puslapiai.

Dar trys svetainės buvo sukurtos taip, kad atrodytų, jog lankaisi JAV Senatui priklausančiuose puslapiuose, o paskutinė jų atrodė kaip „Microsoft“ internetinė parduotuvė.

Technologijų milžinė paskelbė, kad nėra įrodymų, jog šios svetainės buvo naudojamos internetinėms atakoms, bet jų lankytojų kompiuterius galėjo užkrėsti virusas, kuris leistų programišiams pasisavinti asmeninę žmonių informaciją.

„Svetainės buvo sukurtos norint sukelti sumaištį tarp tų, kurie kritikuoja autoritarinį Vladimiro Putino režimą“, – pareiškė Tarptautinio respublikonų instituto direktorius Danielis Twiningas.

„Microsoft“ skelbia, kad nuo 2016 metų rinkimų jau uždarė 84 kenksmingas „APT28“ sukurtas svetaines.

Rusijos kišimosi į rinkimus tyrimui vadovaujantis specialusis prokuroras Robertas Muelleris tvirtina, kad šie programišiai veikia Rusijos saugumo tarnybų įsakymu.

Baiminamasi, kad tokių išpuolių artėjant rinkimams šalyje gali tik daugėti.

„Esame susirūpinę, kad prieš artėjančius rinkimus kyla grėsmė dėl saugumo pažeidimų abiem šalies politinėms partijoms“, – teigė „Microsoft“ prezidentas Bradas Smithas.

Pirmadienį „Microsoft“ paskelbė, kad pradeda naują kibernetinio saugumo iniciatyvą, kuria sieks užtikrinti didesnį kandidatų, institucijų ir nevyriausybinių organizacijų puslapių saugumą internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.