Britų sekretorius sako, kad ES derybininkas neskiria pakankamai laiko „Brexit“ deryboms

Britų „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas mano, kad jo kolega Europos Sąjungoje neskiria pakankamai laiko deryboms, trečiadienį pranešė žiniasklaida.

 D.Raabas ES atstovams išreiškė nepasitenkinimą, kad ES koordinatorius derybose su Londonu deryboms esą skiria per mažai laiko.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Raabas ES atstovams išreiškė nepasitenkinimą, kad ES koordinatorius derybose su Londonu deryboms esą skiria per mažai laiko.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2018, 3:45 PM

D.Raabas ES atstovams išreiškė nepasitenkinimą, kad ES koordinatorius derybose su Londonu Michelis Barnier deryboms esą skiria per mažai laiko, remdamasis neįvardytais šaltiniais rašė britų laikraštis „The Guardian“.

„Nors ES derybininkas tvirtina, kad deryboms yra pasiekiamas 24 val. per parą septynias dienas per savaitę, (jis), kaip pranešama, atmesdavo paklausimus dėl ilgos trukmės derybų su Raabu, siekiant aptarti Didžiosios Britanijos pasiūlymų detales“, – rašė laikraštis.

Leidinio duomenimis, praėjusią savaitę D.Raabui pavyko surengti tik dviejų valandų susitikimą su M.Barnier. Šią savaitę britų „Brexit“ sekretoriui taip pat buvo pasiūlytas tik vienas trijų valandų susitikimas, planuojamas penktadienį. „The Guardian“ tvirtina, kad tokį susitikimų dažnį lemia apribojimai, susiję su M.Barnier darbo grafiku.

Šią savaitę M.Barnier lankosi Vokietijoje, o penktadienį, po ryte numatyto susitikimo su D.Raabu, vėl turės išvykti iš Briuselio. Planuojamas susitikimas su D.Raabu oficialiai dar nepatvirtintas.

Britai Europos Komisijai išreiškė nepasitenkinimą ir pažymėjo, kad D.Raabas prašydavo ilgų susitikimų, norėdamas aptarti Britanijos vyriausybės „Brexit“ planus. Britanijos nuomone, šiems planams skiriama nepakankamai dėmesio, rašė laikraštis.

Anksčiau trečiadienį verslo ir finansinių naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Britanija ir ES oficialiai siekia dėl „Brexit“ sąlygų susitarti iki spalio, bet aukšto rango pareigūnai Londone ir Briuselyje pripažįsta, kad tikimybė susitarti iki šio termino yra maža.

Agentūros šaltinių duomenimis, šiuo metu ES ir Britanija tikisi „skyrybų“ sąlygas galutinai suderinti ne vėliau kaip iki lapkričio vidurio.

„Nukeliami terminai – tai dar vienas požymis, jog derybos vyksta sunkiai ... Egzistuoja rizika, jog kuo labiau ... artėja Didžiosios Britanijos išstojimas kovo 29-ąją, tuo didesnė tikimybė, kad susitarimo nebus“, – sakoma agentūros pranešime.

Anksčiau britų žiniasklaida pranešė, kad buvusio britų „Brexit“ sekretoriaus Davido Daviso santykiai su M.Barnier buvo „sudėtingi“, bet tikimasi, kad vadovaujant D.Raabui santykiai pagerės.

Praėjusią savaitę britų ministrė pirmininkė Theresa May pareiškė, kad dabar pati asmeniškai užsiims vadovavimu „Brexit“ deryboms.

Planuojama, kad Britanija išstojimo iš ES procesą oficialiai užbaigs 2019 metų kovo 29 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.