Irano užsienio reikalų ministras netikėtai surengė derybas su Turkijos prezidentu

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas trečiadienį Ankaroje surengė derybas su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, apie kurias anksčiau nieko nebuvo skelbta, pranešė Turkijos prezidentūra.

Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas 
Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-29 19:45

Derybos vyksta R. T. Erdogano valdančiosios partijos būstinėje, vis labiau tikintis Sirijos prezidento Basharo al Assado – Teherano sąjungininko – puolimo Idlibo provincijoje Sirijos šiaurės vakaruose, pasienyje su Turkija.

Turkija, kartu su Damasko sąjungininkais Iranu ir Rusija siekianti, kad Sirijoje būtų atkurta taika, įtariai stebi pasiruošimus galimam puolimui.

Per jau ilgiau kaip septynerius metus besitęsiantį pilietinį karą Sirijoje Ankara palaikė B. al Assadą siekiančius nuversti sukilėlius, bet atidėjo į šalį nesutarimus su Teheranu ir Maskva, kad sukurtų trijų narių aljansą.

R. T. Erdoganas ir Irano prezidentas Hassanas Rouhani bei Rusijos vadovas Vladimiras Putinas planuoja rugsėjo 7-ąją Irane surengti trečiąjį viršūnių susitikimą dėl Sirijos.

Tačiau analitikai sako, kad Idlibas, kurio didžioji dalis tebekontroliuojama sukilėlių grupių, gali tapti iššūkiu šiam aljansui, nes Ankara perspėja, kad karinės priemonės šiame regione gali atvesti prie katastrofos ir naujo sirų pabėgėlių antplūdžio.

Idlibe įkurtoje deeskalavimo zonoje veikia 12 stebėjimo postų, kontroliuojamų turkų kariškių. Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad Turkija į pasienį pasiuntė betono blokų, kad sustiprintų įtvirtinimus.

Vis dėlto analitikai sako, kad Turkija linkusi išlaikyti trišalį aljansą ir gali būti pasiruošusi mažesnio masto puolimą prieš pavojingiausias ekstremistų grupes Idlibe.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį paragino Vakarus netrukdyti „antiteroristinei operacijai“ Syrijos Idlibe.

S. Lavrovas pridūrė, kad tarp Rusijos ir Turkijos yra „visiškas politinis supratimas“ ir kad būtina „atsieti vadinamąją (Sirijos) nuosaikiąją opoziciją nuo teroristų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.