Aleksandras Zacharčenka: Kremliaus pakalikas, garsėjęs pagyromis ir antisemitiniais pasisakymais

Penktadienio vakarą buvo pranešta apie Donetsko liaudies respublikos lyderio Aleksandro Zacharčenkos mirtį. Jis žuvo restorane sprogus bombai.

A.Zacharčenka<br>AP nuotr. iš archyvo
A.Zacharčenka<br>AP nuotr. iš archyvo
A.Zacharčenka
A.Zacharčenka
A.Zacharčenka<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Zacharčenka<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Zacharčenka<br>RIA Novosti nuotr.
A.Zacharčenka<br>RIA Novosti nuotr.
A.Zacharčenka<br>AP nuotr.
A.Zacharčenka<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 31, 2018, 7:39 PM, atnaujinta Aug 31, 2018, 10:43 PM

Separatistinio regiono lyderis ne kartą garsėjo pagyromis ir skambiais pasisakymais.

A.Zacharčenka buvo vienas Rytų Ukrainos separatistų lyderių, apsišaukėliškos Donecko Liaudies Respublikos politinis ir karo veikėjas.

Jis gimė 1976 metų birželio 26-ąją Donetske. Mama rusė, tėvas ukrainietis. Su žmona susilaukė keturių sūnų.

Mokyklą baigęs 1991-aisiais, jis mokslus tęsė Donetsko kolegijoje, kur studijavo industrinę automatizaciją. Mokslus baigė su pagyrimu.

Pirmiausiai dirbo šachtoje, vėliau persikėlė dirbti į Vidaus reikalų ministeriją.

Vėliau vadovavo visuomeninei organizacijai „Oplot“, iš kurios buvo suformuotas separatistų batalionas.

A.Zacharčenka Donecko liaudies respublikos vadovu buvo išrinktas 2014 metų lapkričio mėnesį surinkęs daugiau kaip 70 proc. balsų. Jis pats teigė, kad šiam darbui jį pasirinko Maskva.

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos lyderis Aleksandras Zacharčenka nesyk gyrėsi drąsa mūšio lauke – apsuptas, kaip spėjama, jį saugančių Rusijos specialiųjų pajėgų karių, A.Zacharčenka mėgdavo pasirodyti fronto linijose, kai šiose būdavo saugu. Tačiau kartą netoli Debalcevės buvo sunkiai sužeistas.

Jis garsėjo ir antisemitiniais pareiškimais. Kartą separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ lyderis, sakė, kad provakarietiškoje Kijevo vyriausybėje pirmu smuiku griežia „didžios žydų tautos apgailėtini atstovai“.

„Neprisimenu laikų, kad kazokams būtų vadovavę žmonės, niekada nelaikę rankoje kardo“, – sakė A.Zacharčenka per spaudos konferenciją separatistų rytinėje tvirtovėje Donecke, turėdamas omenyje ukrainiečių nacionalistų šlovinamus laisvuosius kovotojus.

Pasak A.Zacharčenkos, šalies nacionalistinio judėjimo tėvai „vartytųsi karstuose, jeigu pamatytų, kas vadovauja Ukrainai“.

2014 metais, kai buvo numuštas orlaivis MH17, A.Zacharčenka paskelbė, kad už tai atsakingas Kijevas.

„Vis dar esu įsitikinęs, kad lėktuvo „Boeing“ mes nenumušėme, dėl visko kaltas tik Kijevas – ir dėl paties numušimo, ir dėl to, kad jie neuždarė oro erdvės. Tačiau tikrasis tyrimas bus atliktas tik tada, kai mes nugalėsime“, – sakė separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka.

Separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka nekart apgailestavo dėl Sovietų Sąjungos griūties.

„Sovietų Sąjunga buvo puiki šalis. Tai didžiulė klaida, kad ji buvo sugriauta CŽV ir kitų slaptųjų tarnybų, – teigė 39 metų buvęs karininkas. – Europa ir kitos šalys stingo nuo mūsų iš siaubo.“

J.Stalino portretai tapo neatsiejama prorusiškų separatistų vadeivų būstinių puošmena.

Prieš tapdamas separatistų vadu, jis dirbo šachtoje kalnų elektromechaniku. Vėliau vadovavo visuomeninei organizacijai „Oplot“, iš kurios buvo suformuotas separatistų batalionas.

Rusija: Zacharčenkos nužudymas paverčia niekais Minsko taikos susitarimus

Vieno iš pagrindinių Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų vadeivos Aleksandro Zacharčenkos nužudymas gali galutinai sužlugdyti Maskvos ir tarptautinės bendruomenės pastangas sureguliuoti konfliktą šioje šalyje, penktadienį pareiškė Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

A. Zacharčenka, apsišaukėliškos Donecko „liaudies respublikos“ (DLR) vadovas, žuvo penktadienio pavakare per sprogdinimą Donecko centre esančioje kavinėje „Separ“.

„Šis ribas peržengiantis aktas paverčia niekais visus žingsnius, per keletą metų atliktus Rusijos ir tarptautinės bendrijos, kad būtų užbaigtas karas pietryčių Ukrainoje“, – žurnalistams sakė V. Volodinas.

„Būtų teisinga, kad ESBO (Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos) Parlamentinė Asamblėja pateiktų šio įvykio įvertinimą ir pareikalautų Ukrainos valdžios atsakomybės už šį nusikaltimą“, – pridūrė jis.

„Visi, susiję su šiuo teroro aktu, privalo būti nubausti“, – pabrėžė V. Volodinas.

Valstybės Dūmos pirmininkas sakė, kad „Kijevo vyriausybė, viena vertus, tvirtina, kad būtina įgyvendinti Minsko (taikos) susitarimus ir pasisako už padėties DLR ir LLR („Luhansko liaudies respublikos“) taikų sureguliavimą, tačiau teroristiniai metodais atsikrato teisėtai išrinktų valdžios atstovų Donbase (Rytų Ukrainoje)“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.