Rusijos ir Konstantinopolio ortodoksų patriarchai Stambule aptarė padėtį Ukrainoje

Ekumeninis patriarchas Baltramiejus I, pasaulio ortodoksų dvasinis lyderis, penktadienį Stambule priėmė Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchą Kirilą itin neįprastų derybų, ar Ukraina turi įgyti nepriklausomą bažnyčią, nors Maskva prieš tokį žingsnį griežtai nusistačiusi.

 Baltramiejus I, pasaulio ortodoksų dvasinis lyderis, penktadienį Stambule priėmė Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchą Kirilą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Baltramiejus I, pasaulio ortodoksų dvasinis lyderis, penktadienį Stambule priėmė Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchą Kirilą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2018, 11:41 AM

Baltramiejus, žinomas kaip Konstantinopolio arkivyskupas ir Naujosios Romos bei ekumeninis patriarchas, yra laikomas „pirmuoju tarp lygių“ 300 mln. tikinčiųjų turinčios pasaulio ortodoksų krikščionių bendruomenėje.

Tikimasi, kad jis artimiausiai priims sprendimą dėl Ukrainos Bažnyčios prašymo oficialiai tapti nepriklausoma nuo Maskvos patriarchato, tačiau Kirilas, palaikantis glaudžius ryšius su Kremliumi ir laikomas svarbiu Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininku, yra pasiryžęs neleisti, kad taip nutiktų.

Ukrainą jau ketverius metus krečiantis konfliktas tarp Kijevo vyriausybės ir Rusijos remiamų separatistų šalies rytuose daugelį ukrainiečių paskatino nusigręžti nuo Maskvai pavaldžios Bažnyčios.

„Pagrindinis (susitikimo) klausimas – padėtis Ukrainoje“, – sakė Prancūzijos ortodoksų metropolitas Emanuelis, irgi dalyvavęs šiose derybose.

Jis sakė naujienų agentūrai AFP, kad diskusijos vyko „broliškoje atmosferoje“, ir pridūrė, kad per dvi valandas trukusį susitikimą siekta aptarti, „kokių priemonių galėtų būti imtasi, siekiant prisidėti prie taikos Ukrainoje“.

Vėliau metropolitas Emanuelis sakė, kad balandį Ekumeninis patriarchatas priėmė sprendimą „nagrinėti visas galimybes Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios autokefalijos klausimu“.

„Jau įgyvendiname šį sprendimą, ir apie tai taip pat buvo pranešta patriarchui Kirilui“, – dvasininkas sakė per televiziją. Šis žingsnis gali išprovokuoti Maskvos Bažnyčios nepasitenkinimą.

Ukrainoje veikia kelios Ortodoksų bažnyčios: Maskvos patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, priklausanti Rusijos Ortodoksų Bažnyčios jurisdikcijai; Kijevo patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, vadovaujama patriarcho Filareto, kurios nepripažįsta nei Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, nei Konstantinopolio patriarchatas, taip pat Ukrainos Autokefalinė Ortodoksų Bažnyčia.

Jeigu Maskva prarastų Ukrainos Bažnyčios kontrolę, tai būtų laikoma smūgių Rusijos Ortodoksų Bažnyčios prestižui ir apskritai Rusijos dvasinei įtakai.

Kijevas gyrė derybas Stambule, o Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas naujienas iš Turkijos vadino „istorinėmis“.

„Atrodo, kad mūsų teisingi lūkesčiai gauti autokefaliją ir ekumeninio patriarcho Baltramiejaus palaikymą paskatino Rusijos Ortodoksų Bažnyčią... pradėti dialogą su Konstantinopoliu“, – sakoma jo „Facebook“ žinutėje.

Baltramiejus turi primus inter pares (pirmojo tarp lygiųjų) statusą tarp pasaulio ortodoksų, įskaitant veikiančias Graikijos, Rusijos, Serbijos ir Rumunijos stačiatikių Bažnyčias. Jo įtaka vertinama įvairiai, bet daugelis laiko Konstantinopolio patriarchą viso ortodoksiškojo tikėjimo dvasiniu vadovu.

Jo kadenciją temdė įtampa su Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, nesureikšminančia jo viršenybės tarp pasaulio stačiatikių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.