J. McCainą laidotuvėse pagerbė du eksprezidentai, bet D. Trumpas išvyko į golfo klubą

Du buvę JAV prezidentai iš skirtingų partijų šeštadienį savo kalbomis pagerbė senatorių Johną McCainą per įsimintinas laidotuves, kurių metu buvo giriama jo demonstruota politinė pagarba ir kritikuojami Donaldo Trumpo kurstomi siauri interesai bei susiskaldymas.

 Milijonai žiūrovų stebėjo visai šaliai per televizijątransliuotas laidotuves, kuriose dalyvavo įvairiausios Vašingtono politinės figūros, bet nebuvo D.Trumpo. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Milijonai žiūrovų stebėjo visai šaliai per televizijątransliuotas laidotuves, kuriose dalyvavo įvairiausios Vašingtono politinės figūros, bet nebuvo D.Trumpo. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2018, 12:31 PM

Milijonai žiūrovų stebėjo visai šaliai per televiziją transliuotas laidotuves, kuriose dalyvavo įvairiausios Vašingtono politinės figūros, bet nebuvo D. Trumpo. Kaip tik tuo metu, kai buvo sakomos pagiriamosios kalbos velioniui, prezidentas išvyko iš sostinės į savo golfo klubą Virdžinijoje.

Buvęs respublikonų prezidentas George'as W. Bushas ir demokratų eksprezidentas Barackas Obama subtiliai kritikavo dabartinį šalies vadovą, bet J.McCaino duktė Meghan, pasinaudodama paties D.Trumpo kampanijos šūkio žodžiais, išsakė akivaizdų ir griežtą priekaištą.

„Johno McCaino Amerikos nereikia padaryti vėl didžios, nes Amerika visuomet buvo didi“, – sakė ji, ir šie jos žodžiai buvo palydėti ilgais plojimais.

G.W.Bushas ir B.Obama gyrė J.McCainą už tai, kad šalis jam būdavo svarbesnė už partiją ar jį patį, o pribloškiamas kontrastas tarp vienijančios ceremonijos po neogotikiniais Vašingtono Nacionalinės katedros skliautais ir „atstumtojo“ D.Trumpo tik dar labiau akcentavo stulbinamą JAV politikos būklę.

Pavadinęs savo draugą „nepaprastu žmogumi“, įkūnijančiu tai, kas geriausia Amerikoje, B.Obama sakė, kad dėl J.McCaino, kuris politinėje arenoje kovodavo įnirtingai, bet pagarbiai, „mes tapome geresni prezidentai, kaip geresnis tapo Senatas ir kaip geresnė tapo šalis“.

Panašiai kiek anksčiau kalbėjo ir G.W.Bushas, įveikęs J.McCainą, pasak jo, „sunkioje“ respublikonų pirminių rinkimų kovoje 2000 metais, po kurios pikta konkurencija virto ilga draugyste.

„Ta pati komanda“

Nors G.W.Bushas ir B.Obama yra iš skirtingų partijų, šeštadienį jų žinia buvo ta, kad JAV politika su J.McCaino pavyzdžiu gali ir turėtų pakilti į aukštesnį lygį.

„Niekada neabejojome vienas kito nuoširdumu ir vienas kito patriotizmu ar tuo, kad kai viskas jau pasakyta ir padaryta, mes esame toje pačioje komandoje“, – sakė B.Obama, kalbėdamas apie savo sunkias, bet pagarbias rinkimų kovas su J.McCainu.

Tiek daug dabartinės politikos, „mūsų viešojo diskurso gali atrodyti smulku, menka ir siaura“, pilna „pompastikos ir įžeidimų“, sakė jis ir pridūrė: „Tai politika, kuri apsimeta drąsia ir griežta, bet iš tikrųjų yra gimusi iš baimės. Johnas ragino mus pakilti virš to.“

Paskutinėje viešoje J.McCaino pagerbimo ceremonijoje prieš jo privatų palaidojimą sekmadienį JAV karinėje jūrų akademijoje netoliese esančiame Anapolyje Merilande buvo akcentuojamas velionio politiko raginimas išgyti.

„Galbūt labiausiai Johnas bjaurėjosi piktnaudžiavimu valdžia, negalėjo pakęsti fanatikų ir pasipūtusių despotų“, – sakė G.W.Bushas, klausantis į laidotuves atvykusiems D.Trumpo dukteriai Ivankai Trump bei jos vyrui Jaredui Kushneriui.

Laidotuvėse taip pat dalyvavo D.Trumpo gynybos sekretorius Jimas Mattisas ir Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly.

Tačiau didesnio dėmesio sulaukė dalyvavę abiejų partijų sunkiasvoriai, esami ir buvę, įskaitant Billą ir Hillary Clintonus, buvusius viceprezidentus Alą Gore'ą, Dicką Cheney ir Joe Bideną, buvusius valstybės sekretorius Henry Kissingerį, Madeleine Albright ir Johną Kerry.

Laidotuvėse dalyvavo ir garbingų asmenų iš užsienio. Laidotuvių organizatorių pateiktame sąraše buvo Ukrainos, kur J.McCainas padėjo remti opoziciją Rusijos agresijai, prezidento Petro Porošenkos ir Rusijos opozicijos figūros Vladimiro Kara-Murzos pavardės.

Skaudus priekaištas

J.McCaino, kuris mirė rugpjūčio 25 dieną būdamas 81 metų amžiaus, garbei pastarąją savaitę vyko emocingi atminimo renginiai, įskaitant jo kolegų Kongrese jam suteiktą retą garbę penktadienį būti pašarvotam JAV Kapitolijuje.

Per laidotuves, kurias organizuojant kelis mėnesius dalyvavo ir su smegenų vėžiu dar kovojęs J.McCainas, M.McCain jausmingai pagerbė savo tėvą.

Ir nors D.Trumpo vardas ceremonijos metu nebuvo paminėtas, velionio dukra aiškiai atskyrė tėvą nuo D.Trumpo karingos politikos.

„Susirinkome čia gedėti mirusios Amerikos didybės – tikro dalyko, ne pigios retorikos žmonių, kurie niekada nepriartės prie tos aukos, kurią jis taip noriai aukojo“, – sakė ji ir kritikavo „tuos, kurie gyveno komfortišką ir privilegijuotą gyvenimą, kol jis kentėjo ir tarnavo“.

Anksčiau šeštadienį J.McCaino, kuris daugiau kaip penkerius metus buvo karo belaisvis Vietname, vėliava uždengtas karstas buvo iškilmingai išneštas iš JAV Kapitolijaus ir įkeltas į juodą katafalką.

Jis buvo sustojęs prie Vietnamo veteranų memorialo, kur našlė Cindy McCain padėjo vainiką pagerbdama visus tame konflikte žuvusius karius.

Per visas velioniui skirtas pastarųjų dienų ceremonijas C.McCain laikėsi stoiškai, bet šeštadienį, operos dainininkei Renee Fleming atliekant baladę „Danny Boy“, ji padėjo galvą ant sūnaus Jacko peties ir pravirko.

„Šiandien netekome savo didvyrio, savo draugo, savo globėjo, savo tėvo, savo senelio ir vyro. Drauge gedime ir drauge einame toliau“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.