Moteris nuo prievartavimų Indijoje apsaugoti ruošiasi trečioji lytis

Prievartos neapsikentusi Indija mėgina užkirsti kelią seksualiniams nusikaltimams. Biharo valstijoje mergaičių ir moterų prieglaudose prižiūrėtojais nuo šiol bus įdarbinami ne vyrai, o translyčiai asmenys.

Indijoje translyčiai asmenys yra minimi ir senuose hinduistų tekstuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr
Indijoje translyčiai asmenys yra minimi ir senuose hinduistų tekstuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Sep 2, 2018, 5:27 PM

Birželį paviešinta ataskaita pažėrė gąsdinančios statistikos apie šalį, kurioje moterų prievartavimai yra itin paplitę. Rytinėje Biharo valstijoje 100 prieglaudų nustatytas sisteminis ten gyvenančių mergaičių tvirkinimas.

Praėjusią savaitę Čaproje vienam priežiūros centre dirbusiam vyrui pareikšti įtarimai dėl merginos išprievartavimo.

Incidentas privertė susimąstyti apie pažeidžiamų moterų ir mergaičių, kurios gyvena tokiose prieglaudose, gerovę. Tokiuose centruose į gyvenimą sugrįžti mokosi seksualinės prievartos aukos ir nuo prekybos žmonėmis nukentėjusios moterys.

Dėl šių išpuolių prižiūrėtojais ir mergaičių saugotojais bus įdarbinamos translytės moterys ir eunuchai.

Pietų Azijos kultūroje translyčiai ir abiejų lyčių požymių turintys asmenys patenka į trečiosios lyties, dar vadinamos hidžra, kategoriją.

Užuominų apie trečiąją lytį randama senuosiuose hinduistų tekstuose „Mahabharatoje“ ir „Kama Sutroje“, o Mogolų imperijos rūmuose eunuchai dirbdavo valdovo haremo saugotojais.

„Dabar daug hidžrų sunku susirasti darbą, todėl su šia programa padėsime ir jiems, ir moterims, nes joms kils mažiau pavojaus“, – teigė valstijos Socialinio aprūpinimo departamento sekretorius Atulas Prasadas.

Elgetauti arba pardavinėti savo kūną dažnai priversti Indijos translyčiai asmenys taip pat džiaugiasi sulaukę pagalbos iš valdžios.

Tai ne pirmas kartas, kai Biharo valstija padeda hidžroms. 2006 m. dešimtys jų buvo įdarbinti rinkti mokesčių.

Bihare seksualinė prievarta – aštri problema. Iki balandžio šiemet valstijoje užregistruoti 428 išprievartavimai – po 3 kas dieną. Kasmet tokių nusikaltimų užfiksuojama daugiau negu 1,1 tūkst.

Kitos Indijos dalys – irgi ne išimtis. Šią savaitę pasaulio dėmesį patraukė byla, kurioje kaltinimai pakartotiniu 12-metės mergaitės prievartavimu per kelis mėnesius pateikti 17 vyrų.

Čenajaus valstijoje apkaltinti vyrai dirbo apsaugos darbuotojais, liftininkais ir santechnikais 300 butų pastate, kuriame gyveno nukentėjusi mergaitė.

Nuo sausio 23–66 metų užpuolikai klausos problemų turinčią mergaitę nuolat svaigindavo narkotikais ir nusitempę į negyvenamas daugiabučio patalpas žagindavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.