Žiniasklaida skelbia, kad Japonija dėl JAV spaudimo nutrauks naftos importą iš Irano

Stambūs Japonijos naftos didmenininkai rengiasi spalį sustabdyti naftos importą iš Irano, baimindamiesi, jog Vašingtonas skirs sankcijas Irano naftą importuojančioms šalims, praneša vietos žiniasklaida.

 Stambūs Japonijos naftos didmenininkai rengiasi spalį sustabdyti naftos importą iš Irano, baimindamiesi, jog Vašingtonas skirs sankcijas Irano naftą importuojančioms šalims, praneša vietos žiniasklaida.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Stambūs Japonijos naftos didmenininkai rengiasi spalį sustabdyti naftos importą iš Irano, baimindamiesi, jog Vašingtonas skirs sankcijas Irano naftą importuojančioms šalims, praneša vietos žiniasklaida.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2018, 9:37 AM, atnaujinta Sep 3, 2018, 9:38 AM

Gegužės mėnesį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasitraukė iš 2015 metų branduolinio susitarimo su Iranu, o praėjusį mėnesį pradėjo grąžinti sankcijas, pagal kurias kitoms šalims draudžiama prekiauti su Iranu. Sankcijos, nutaikytos į Irano naftos ir bankų sektorius, bus vėl įvestos lapkričio 5 dieną.

Japonija siekė išsiderėti lengvatą, kuri jai leistų ir toliau importuoti Irano naftą, tačiau jos greičiausiai negaus, pranešė naujienų agentūra „Jiji Press“ ir kitos vietos žiniasklaidos priemonės.

Taigi Japonijos naftos bendrovės rengiasi stabdyti Irano naftos importą ir ieško būdų padidinti importą iš kitų šaltinių.

Prekybos ministerijos pareigūnas pirmadienį patvirtino, kad Japonija per derybas su JAV buvo iškėlusi tokios lengvatos klausimą, tačiau išsamesnių komentarų nepateikė.

O naftos importuotojai atsisakė patvirtinti, jog rengia importo iš Irano stabdymo planus.

„Esame sakę, jog laikysimės vyriausybės sprendimo [dėl Irano naftos importo], tačiau negalime išsamiau komentuoti, nes neatskleidžiame informacijos apie individualius pirkimo sandorius“, – agentūrai AFP pirmadienį pareiškė didmeninės prekybos įmonės „Showa Shell Sekiyu“ atstovė spaudai.

Patvirtinti žiniasklaidos pranešimus atsisakė ir didmenininkė JXTG.

Japonija yra itin priklausoma nuo naftos importo iš Artimųjų Rytų, nors nafta iš Irano pernai sudarė vos 5,3 proc. viso šalies importo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.