Afganistane mirė Haqqani kovotojų grupuotės vadeiva

Talibanas paskelbė apie vienos iš stipriausių Afganistane veikiančių kovotojų grupuočių vadeivos Jalaluddino Haqqani mirtį, antradienį pranešė džihadistų tinklalapius stebinti grupė SITE.

 Talibanas paskelbė apie vienos iš stipriausių Afganistane veikiančių kovotojų grupuočių vadeivos Jalaluddino Haqqani mirtį, antradienį pranešė džihadistų tinklalapius stebinti grupė SITE.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Talibanas paskelbė apie vienos iš stipriausių Afganistane veikiančių kovotojų grupuočių vadeivos Jalaluddino Haqqani mirtį, antradienį pranešė džihadistų tinklalapius stebinti grupė SITE.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2018, 8:08 AM, atnaujinta Sep 4, 2018, 8:13 AM

J. Haqqani, kurio sūnus Sirajuddinas Haqqani dabar vadovauja šiai brutaliai grupuotei ir taip pat yra Talibano lyderio pavaduotojas, mirė „po ilgos kovos su liga“, sakoma Talibano pareiškime.

Jalaluddinas „buvo tarp didžių pasižymėjusių šių laikų džihado asmenybių“, sakoma angliškoje Talibano pareiškimo, paskelbto socialiniame tinkle „Twitter“, versijoje.

J. Haqqani buvo afganų mudžahidų, 9-ajame dešimtmetyje padedant JAV ir Pakistanui kovojusių su sovietų okupacija Afganistane, vadas.

Jis išgarsėjo savo organizacija ir drąsa, atkreipė CŽV dėmesį ir sulaukė asmeninio JAV Atstovų Rūmų nario Charlie Wilsono vizito.

Jalaluddinas puikiai kalbėjo arabiškai ir taip pat palaikė glaudžius ryšius su arabų džihadistais, įskaitant Osamą bin Ladeną, kurie karo metu plūdo į regioną. Vėliau J. Haqqani tapo Talibano režimo ministru.

Kol kas neaišku, kada ir kur jis mirė. Pastaraisiais metais jau kelis kartus buvo pasklidę gandai apie J. Haqqani mirtį.

Jo sūnus jau anksčiau perėmė vadovaujantį vaidmenį, todėl nežinoma, ar Jalaluddino mirti sukels kokių nors pokyčių ekstremistų grupuotėje.

Haqqani tinklas kaltinamas dėl kai kai kurių didelių atakų, surengtų Afganistane nuo JAV karinio įsiveržimo.

Ši grupuotė siejama su daugeliu neseniai įvykdytų išpuolių sostinėje Kabule, už kuriuos atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vietos grupuotė.

Jau seniai įtariama, kad Haqqani tinklas palaiko ryšius su Pakistano kariuomenės vadais. JAV admirolas Mike'as Mullenas 2011 metais sakė, kad ši grupuotė yra Pakistano žvalgybos „tikroji ranka“.

JAV yra paskelbusios Haqqani grupuotę teroristinę organizacija. Ši grupuotė per savo organizuojamas atakas dažnai naudoja mirtininkus sprogdintojus.

Haqqani tinklas kaltinamas 2017 metų gegužę organizavęs apie 150 žmonių gyvybių nusinešusį sunkvežimio sprogdinimą Kabulo centre, nors Sirajuddinas vėliau paskelbtame retame garso įraše šiuos kaltinimus neigė.

Grupuotė taip pat kaltinama nužudžiusi keletą aukšto rango Afganistano pareigūnų ir grobusi Vakarų šalių piliečius, kad gautų išpirką.

Tarp jų buvo kanadietis Joshua Boyle'is, jo žmona amerikietė Caitlan Coleman ir jų trys vaikai – visi gimę nelaisvėje. Ši šeima buvo paleista praeitais metais.

Dar vienas pagrobtasis buvo JAV karys Bowe'as Bergdahlas, paleistas 2014 metais ir karinio tribunolo nuteistas už dezertyravimą.

Šiuo metu grupuotei vadovauja Jalaluddino sūnus Sirajuddinas. Vienas Kabule dirbantis užsienio diplomatas sakė naujienų agentūrai AFP, kad grupuotės vadeiva palaiko glaudžius ryšius su Pakistano žvalgybos tarnyba ISI.

„Abejoju, ar kažkas pasikeis“, – pažymėjo AFP šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.