ES ombudsmenė pažėrė kritikos J.-C. Junckerio padėjėjo skyrimo procesui

Europos Sąjungos ombudsmenė antradienį pažėrė griežtos kritikos skubotam ir miglotam procesui, per kurį Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio administracijos vadovas buvo paskirtas į aukščiausią administracinį postą šioje institucijoje.

Jeanas-Claude'as Junckeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jeanas-Claude'as Junckeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2018, 2:13 PM, atnaujinta Sep 4, 2018, 2:15 PM

Emily O'Reilly nekritikavo Martino Selmayro asmeniškai, taip pat neparagino iš naujo surengti jo paskyrimo Europos Komisjos generaliniu sekretoriumi procesą.

Tačiau ji įspėjo, kad J.-C. Junckerio vadovaujamos Komisijos nariai nesilaikė savo pačių taisyklių „raidės ir dvasios“, kai vasarį paaukštino M. Selmayrą.

„Komisija sudarė dirbtinį įspūdį, jog reikia skubiai paskirti generalinį sekretorių, siekdama pateisinti faktą, kad nebuvo paskelbtas oficialus pranešimas apie laisvą vietą“, – nurodė ombudsmenės biuras.

„Ji taip pat organizavo generalinio sekretoriaus pavaduotojo atrankos procedūrą, bet ne tam, kad būtų užimtos tos pareigos, o tam, kad ponas M. Selmayras dviem greitais žingsniais būtų paskirtas generaliniu sekretoriumi“, – pabrėžiama biuro pareiškime.

„Dėl to kilo pavojus sunkiai pelnytai aukštų ES administravimo standartų reputacijai ir, atitinkamai, visuomenės pasitikėjimui“, – pažymima pareiškime.

Iki vasario M. Selmayras buvo J.-C. Junckerio, Liuksemburgo ekspremjero, šiuo metu užimančio įtakingiausio ES pareigūno postą Briuselyje, administracijos vadovas.

Kalbama, kad Europos Komisijos pirmininkas jo dešiniąja ranka buvusį vokietį dėl jo darbo etikos vadino „monstru“, o kritikai jį laikė pilkuoju kardinolu.

Žinia, kad M. Selmayras be skaidraus įdarbinimo proceso buvo paskirtas generaliniu sekretoriumi – aukščiausiu valstybės tarnautoju 30 tūkst. darbuotojų turinčioje ES vykdomojoje institucijoje – daugeliui sukėlė nuostabą.

Tačiau J.-C. Junckeris, taip pat kai kurios įtakingos ES valstybės narės, išreiškė palaikymą M. Selmayrui, todėl panašu, kad jis išsaugos postą netgi po to, kai ateinančiais metais bus paskirtas naujas Europos Komisijos vadovas.

Griežtoje ataskaitoje E.O'Reilly teigia, kad 28 Komisijos narių kolegija atsakinga dėl „keturių netinkamo administravimo atvejų“ vykdant M. Selmayro paaukštinimą.

Ombudsmenė paragino Europos Komisiją nustatyti specialią atskirą skyrimo procedūrą iki to lako, kai bus ieškomas naujas generalinis sekretorius.

Tačiau ataskaitoje pažymima, kad E.O'Reilly „tyrimas neapima pono M. Selmayro, kuris, kaip ji mano, yra kompetetingas ir Europos Sąjungai atsidavęs ES pareigūnas, vertinimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.