Jemeno derybos yra „žybsintis vilties signalas“, sako JT pasiuntinys

Jungtinių Tautų pasiuntinys Jemenui trečiadienį sakė, kad Ženevoje vyksiančios konflikto šalių „konsultacijos“ reiškia „žybsintį vilties signalą“.

Protestuotojų spaudžiama Jemeno vyriausybė sutiko padidinti atlyginimus tūkstančiams<br>Scanpix nuotr.
Protestuotojų spaudžiama Jemeno vyriausybė sutiko padidinti atlyginimus tūkstančiams<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2018, 9:24 PM

Šios derybos bus pirmi vieši Abedrabbo Mansouro Hadi vyriausybės ir Jemeno husių sukilėlių susitikimai nuo 2016 metų, kai per 108 derybų Kuveite dienas nebuvo pasiektas susitarimas dėl pasidalijimo valdžia.

Tačiau ir vyriausybė, ir sukilėliai yra sakę, kad nesitiki proveržio per „konsultacijas“, kurios turėtų prasidėti ketvirtadienį, bet tikriausiai bus atidėtos.

„Jemeno žmonėms ... beviltiškai reikia vilties signalo. Norėtume manyti, kad darbas, kurį dirbsime drauge ateinančiomis dienomis, pradės rodyti jiems žybsintį vilties signalą“, – sakė JT pasiuntinys Martinas Griffithsas.

Nors Jemeno vyriausybės atstovai trečiadienį atvyko į Ženevą, sukilėliai liko įstrigę Sanoje. Teigiama, kad A. M. Hadi remianti Saudo Arabijos vadovaujama koalicija neleidžia jiems išvykti į derybas.

Paklaustas apie šiuos husių metamus kaltinimus, M. Griffithsas atsakė: „Dėl to dirbame. Manau, kad tai išsispręs. Prisimenant ankstesnes derybas dėl Jemeno, visuomet būdavo vėluojama.“

„Nevertinu to labai rimtai. Mes tai padarysime“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu JT paskelbė, kad organizacijos Europos būstinėje Ženevoje ketvirtadienį nebus jokių susitikimų, nors anksčiau jie buvo planuojami.

Tačiau M. Griffithsas sakė, kad jo „neformalios konsultacijos“ su vyriausybės atstovais prasidės iškart.

„Jemeno vyriausybės (atstovai) ... jau yra čia. Nekantrauju iškart susitikti su jų lyderiu, užsienio reikalų ministru Khaledu al Yamani“, – spaudos konferencijoje sakė pasiuntinys.

Šis susitikimas turėtų įvykti viename Ženevos viešbučių, kaip ir bet kokie kiti susitikimai, kurie galėtų įvykti ketvirtadienį.

„Taigi, laiko negaišime, laukiame čia savo draugų iš Sanos, visapusiškai dalyvaujančių konsultacijose“, – sakė M. Griffithsas.

Jis pabrėžė, kad susitikimai Ženevoje „nėra oficialios derybos“, bet sakė, kad jomis siekiama sudaryti sąlygas konflikto šalių sugrąžinimui prie derybų stalo.

Per derybas taip pat bus siekiama virtinės „pasitikėjimo skatinimo“ priemonių, tarp kurių galėtų būti apsikeitimas kaliniais ir vaikų skiepijimas, sakė jis.

„Yra tam tikros apčiuopiamos pažangos tikimybė“, – sakė jis ir pridūrė, jog viliasi per konsultacijas abi šalis susodinti prie to paties stalo. Tikimasi, kad konsultacijos truks porą dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.