Mamytei priešinasi ir grasina visi, kas tik netingi

Vokietijos kanclerė Angela Merkel susitarė su Bavarijos konservatorių lyderiu Horstu Seehoferiu dėl migracijos politikos ir užkirto kelią koalicijos griūčiai. Tik neaišku, ar socialdemokratai šiam susitarimui pritars.

CDU ir CSU partijų lyderių susitarimui dar turi pritarti socialdemokratai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
CDU ir CSU partijų lyderių susitarimui dar turi pritarti socialdemokratai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „Deutsche Welle“, „Lietuvos rytas“

Sep 5, 2018, 3:05 PM

Po kelių valandų pokalbio su Mamyte pravardžiuojama kanclere vidaus reikalų ministras H.Seehoferis grasinimus atsistatydinti ir sužlugdyti vos keturis mėnesius gyvuojančią koaliciją paliko nuošalyje.

A.Merkel sutiko sugriežtinti pasienio su Austrija kontrolę siekiant sustabdyti kitose Europos Sąjungos šalyse prieglobsčio prašančių migrantų patekimą į Vokietiją.

Pasienyje bus įkurti pereinamojo laikotarpio centrai, kuriuose migrantai gaus pastogę, kol bus išsiųsti atgal.

Kanclerės teigimu, toks sprendimas subalansuos nacionalinį ir tarptautinį požiūrį į migracijos kontrolę.

„Bendradarbiavimas su ES išsaugotas, o tuo pat metu ir žengtas svarbus žingsnis kontroliuojant antrinę migraciją. Po sunkių derybų suradome gerą kompromisą“, – kalbėjo A.Merkel.

H.Seehoferis po derybų patvirtino, kad yra patenkintas pasiekęs aiškų susitarimą, kuriuo jo vadovaujama Krikščionių socialinė sąjunga (CSU) ir Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) kontroliuos nelegalią vidinę migraciją.

Ministro teigimu, pereinamojo laikotarpio centrai padės arba žmogui greičiau suteikti pabėgėlio statusą, arba jį greičiau išsiųsti iš šalies.

Šis susitarimas užbaigia jau kurį laiką besitęsiantį konfliktą. H.Seehoferis kritikavo kanclerę nuo 2015-ųjų, kai ji nusprendė neužverti Vokietijos sienų migrantams.

Šių metų kovą H.Seehoferis tapo vidaus reikalų ministru ir kartu išlaikė partijos lyderio vietą, o tai reiškia, kad reikia ruoštis Bavarijoje spalio mėnesį artėjantiems vietos rinkimams.

CSU siekiant išlaikyti daugumą regiono parlamente ir nepralaimėti populistinei partijai „Alternatyva Vokietijai“ partijos nariai privalėjo laikytis kietos prieš migrantus nukreiptos pozicijos.

H.Seehoferis šiam klausimui buvo paruošęs 63 nuostatas, bet A.Merkel nepatvirtino vienos, kuri reikalavo, kad Vokietija nepriimtų migrantų, registruotų kitose ES šalyse.

Tai sukėlė ministro pasipiktinimą. Jis pagrasino atsistatydinti iš pareigų ir sugriauti koaliciją, tad kanclerei liko nusileisti.

Bet pasiektą CDU ir CSU susitarimą dar turi patvirtinti ir trečioji koalicijos partnerė – Socialdemokratų partija (SDP).

Socialdemokratų pirmininkė Andrea Nahles pareiškė, jog palaikys tik tas nuostatas, kurios įrašytos į koalicijos sutartį, o ne H.Seehoferio ultimatumus.

Kanclerė planuoja susitikti su Socialdemokratų partijos vadove A.Nahles ir įtikinti pasirašyti susitarimą, tačiau kol kas SPD neuždegė žalios šviesos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.