Skandalai Vatikane nenutyla: popiežius apkaltintas nusikaltimų dangstymu

Paskutinę popiežiaus vizito Airijoje dieną aptemdė naujas skandalas. Popiežiui atsiprašinėjant žmonių dėl kunigų vykdytų seksualinių nusikaltimų, kaltinimų sulaukė jis pats.

Popiežius buvo apkaltintas seksualinių nusikaltimų dangstymu.<br>AP nuotr.
Popiežius buvo apkaltintas seksualinių nusikaltimų dangstymu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“, AP, „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 5, 2018, 10:53 PM

Buvęs Vatikano ambasadorius Jungtinėse Amerikos Valstijose Carlo Maria Vigano apkaltino popiežių Pranciškų, kad jis pats dangstė kunigų vykdytus seksualinius nusikaltimus, ir pareikalavo jo atsistatydinimo.

C.M.Vigano paviešino 11 puslapių dokumentą, kuriame teigia, kad popiežius jau 2013 metais žinojo apie Vašingtono arkivyskupo Theodore’o McCarricko vykdytus nusikaltimus, bet nesiėmė veiksmų.

Tokie kaltinimai pasirodė turbūt sudėtingiausiu popiežiaus Pranciškaus vadovavimo Bažnyčiai metu.

Žurnalistų iš Airijos paklaustas apie jam mestus kaltinimus popiežius Pranciškus atsakė, jog pasitiki žurnalistais, kurie tiesą išsiaiškins patys.

„Nepasakysiu nė žodžio apie tai. Manau, viskas pasakyta komunikate. Tai pasitikėjimo klausimas, daugiau apie tai nesakysiu nė žodžio“, – kalbėjo popiežius Pranciškus.

Th.McCarrickas atsistatydino praėjusį mėnesį po to, kai JAV bažnyčios tyrėjai nustatė, jog arkivyskupui mesti kaltinimai dėl nepilnamečių seksualinio išnaudojimo yra pagrįsti.

Nuo tada dar vienas vyras viešai prabilo, kad jam būnant 11 metų arkivyskupas jį prievartavo, o keli buvę seminaristai tvirtino, jog jiems besimokant seminarijoje Th.McCarrickas prie jų priekabiavo.

Mėnesio pradžioje Pensilvanijos valstijos teismas paskelbė, jog šešiose šalies vyskupijose per praėjusius 70 metų 300 kunigų seksualiai išnaudojo daugiau kaip 1000 vaikų.

Po šios ataskaitos Vatikanas buvo paragintas pradėti dar vieną vidinį tyrimą.

C.M.Vigano nusprendė atsakyti į daugumą visuomenės keltų klausimų.

Jis tvirtino, kad jo pirmtakai ambasadoriai neinformavo Šventojo Sosto apie arkivyskupo vykdomus ir dangstomus nusikaltimus nuo 2000 metų.

„Jis jau nuo 2013-ųjų birželio mėnesio žinojo, kad Th.McCarrickas yra pavojingas grobuonis“, – teigė C.M.Vigano.

Buvusio diplomato tvirtinimu, Benediktas XVI buvo uždraudęs Th.McCarrickui laikyti mišias ir paliepęs atgailauti, tačiau kai popiežiumi tapo Pranciškus, jis vėl tapo aktyviu Bažnyčios atstovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.