Ispanijos premjeras prašo katalonų lyderio kalbėtis su nepriklausomybės priešininkais

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas trečiadienį paprašė Katalonijos separatistų lyderio Quimo Torros mažinant įtampą regione pradėti dialogą su nepriklausomybės priešininkais ir atsisakyti savo „pozos“.

 Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas trečiadienį paprašė Katalonijos separatistų lyderio Quimo Torros mažinant įtampą regione pradėti dialogą su nepriklausomybės priešininkais ir atsisakyti savo „pozos“.<br> AP nuotr.
 Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas trečiadienį paprašė Katalonijos separatistų lyderio Quimo Torros mažinant įtampą regione pradėti dialogą su nepriklausomybės priešininkais ir atsisakyti savo „pozos“.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2018, 10:54 AM, atnaujinta Sep 6, 2018, 10:56 AM

P. Sanchezas, kuris į valdžią atėjo birželio mėnesį, nušalinęs savo pirmtaką konservatorių Mariano Rajoy, pirmadienį pasiūlė surengti referendumą dėl didesnės autonomijos Katalonijai, kaip būdo krizei palengvinti.

Spalio 1-ąją ir spalio 27-ąją bus minimos atitinkamai uždrausto Katalonijos referendumo dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos ir žlugusios vienašališkos nepriklausomybės deklaracijos pirmosios metinės.

Tačiau antradienį sakydamas kalbą Barselonoje Q. Torra atkirto norintis „referendumo dėl apsisprendimo“.

Jis pabrėžė, kad tikslas vis dar yra pasiekti nepriklausomybę nuo Ispanijos ir paragino atsiskyrimo šalininkus artimiausiomis savaitėmis mobilizuotis.

Trečiadienį per oficialią kelionę Švedijoje P. Sanchezas sakė, kad Katalonijos separatistų regioninė vyriausybė turėtų „pradėti didelius debatus, didelį pokalbį tarp Katalonijos nenacionalistų ir nacionalistų“.

„Torros dabartinis pasiūlymas gali tenkinti pusę katalonų (nepriklausomybės šalininkų), bet jis netenkina kitos pusės katalonų“, – sakė jis Enšiopinge netoli Stokholmo, šalia stovint rinkimams besirengiančios Švedijos premjerui Stefanui Lofvenui.

P. Sanchezas pridūrė, kad nori matyti „daugiau atsakomybės ir mažiau pozos“.

Tokie jo komentarai pasirodė likus kelioms dienoms iki tradicinės metinės demonstracijos rugsėjo 11-ąją, kai minima Katalonijos nacionalinė diena („Diada“).

Barselonos centre planuojamas didelis protestas, kurio tema – „Kurkime Katalonijos respubliką“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.