Kambodžos vienpartinis parlamentas paskyrė Hun Seną premjeru naujai kadencijai

Kambodžos ilgametis lyderis Hun Senas ketvirtadienį buvo formaliai paskirtas ministru pirmininku naujai kadencijai po vasarą įvykusių rinkimų, kuriuose jo partija užsitikrino visas vietas parlamente.

 Kambodžos ilgametis lyderis Hun Senas ketvirtadienį buvo formaliai paskirtas ministru pirmininku naujai kadencijai po vasarą įvykusių rinkimų, kuriuose jo partija užsitikrino visas vietas parlamente.<br> AP nuotr.
 Kambodžos ilgametis lyderis Hun Senas ketvirtadienį buvo formaliai paskirtas ministru pirmininku naujai kadencijai po vasarą įvykusių rinkimų, kuriuose jo partija užsitikrino visas vietas parlamente.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2018, 2:09 PM, atnaujinta Sep 6, 2018, 2:13 PM

Liepą vykusiuose rinkimuose, kurie tarptautinės bendrijos buvo pasmerkti kaip nesąžiningi, 66 metų Hun Seno valdančioji Kambodžos liaudies partija (CPP) laimėjo visus 125 mandatus.

Vienintelė realiai valdžiai oponavusi politinė jėga – Kambodžos nacionalinio gelbėjimo partija (CNRP) – prieš rinkimus buvo paleista, o vyriausybės kritikai ir aktyvistai – areštuoti.

Ketvirtadienį parlamentas susirinko surengti formalaus balsavimo dėl Hun Seno paskyrimo premjeru naujai kadencijai. Šis balsavimas dar penkeriems metams pratęsė jo jau 33 metus trunkantį valdymą.

Visi 125 įstatymų leidėjai pakeldami ranką išreiškė pritarimą naujos Hun Seno vyriausybės sudėčiai. Naujajame kabinete yra ir ankstesnės vyriausybės ministrų.

„Šiandien yra svarbi, istorinė diena Kambodžos Karalystei“, – sakė Hun Senas savo kreipimesi į parlamentą.

JAV vyriausybė pareiškė, kad liepą vykę rinkimai nebuvo laisvi ir sąžiningi, taip pat neatspindėjo Kambodžos žmonių valios.

Tačiau Hun Senas ketvirtadienį tvirtino, kad rinkimai buvo „laisvi, teisingi, sąžiningi ir skaidrūs“. Jis žadėjo, kad per savo naują kadenciją pagerins viešąsias paslaugas ir šalies ekonomikos būklę, taip pat padidins atlyginimus siuvimo pramonės darbininkams ir valstybės tarnautojams.

Hun Senas kaltino neįvardijamas „grupes, kad šios savo piktavaliais veiksmais siekia priversti Kambodžą pasukti iš demokratijos ir įstatymų viršenybės kelio“.

Kai kas buvusį raudonąjį khmerą Hun Seną laiko stabilizuojančia jėga, kurios dėka po dešimtmečius trukusio brutalaus pilietinio karo Kambodžoje buvo nutiesti keliai ir atsirado didžiuliai prekybos centrai.

Tačiau analitikai sako, kad demokratinių laisvių padėtis šalyje pablogėjo, valdžiai prieš šių metų rinkimus ėmusis veiksmų pilietinei visuomenei, aktyvistams ir žiniasklaidai suvaržyti.

Rugsėjį vienam iš CNRP įkūrėjų Kem Sokhai buvo pareikšti kaltinimai valstybės išdavyste ir šnipinėjimu. Politikas tebėra sulaikytas, nors ne kartą buvo teikiami prašymai paleisti jį už užstatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.