Lenkijos politikai pasišiaušė prieš algų karpymą

Lenkijoje netyla ginčai dėl valdančiųjų sprendimo penktadaliu sumažinti algas seimūnams ir pasiūlymų nurėžti atlygį merams, seniūnams ir valstybinių įmonių direktoriams. Pykstasi net partijos kolegos.

J.Kaczynskis nurodė ministrams gautas premijas paaukoti labdarai ir pateikė įstatymo projektą dėl algų mažinimo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Kaczynskis nurodė ministrams gautas premijas paaukoti labdarai ir pateikė įstatymo projektą dėl algų mažinimo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Sep 6, 2018, 7:27 AM

„Tautos balsas – Dievo balsas, – pareiškė valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderis Jaroslawas Kaczynskis pristatydamas savo idėją dėl algų mažinimo. – Į politiką neinama dėl pinigų.“

68 metų viengungis politikas savo sprendimu, kuris buvo priimtas Seime, sukiršino net savo partijos narius.

Opozicinių partijų lyderiai sutartinai sukritikavo pasiūlymą mažinti algas, tačiau Seime daugumą turinti TTP balsavo už tokį įstatymą.

Piliečių platformos partijos vadovas Grzegorzas Schetyna minėtą įstatymą pavadino populistiniu – TTP siekia nuslopinti skandalą dėl vyriausybės išsimokėtų premijų mėgindama nurėžti dalį pinigų nuo parlamentarų.

Žiniasklaida atskleidė, jog TTP ministrai išsimokėjo gerokai didesnes premijas nei ankstesnių vyriausybių nariai.

Tai gerokai sumažino TTP populiarumo reitingus, mat ši partija prieš rinkimus kaltino konkurentus išlaidavimu ir pažadėjo vykdyti taupymo ir kuklumo politiką.

Ekonomistai priminė, kad panašių skandalų dėl premijų kyla valdant kiekvienai vyriausybei, ir siūlė didinti algas ministrams.

Priešingu atveju, bijant kaltinimų išlaidavimu, ministrams ir toliau bus mokamos menkos algos, tačiau slapta jie bus skatinami solidžiomis premijomis.

TTP lyderis ekonomistus ignoravo ir pasielgė priešingai. J.Kaczynskis nurodė ministrams gautas premijas paaukoti labdarai ir pateikė įstatymo projektą dėl algų sumažinimo.

Nuo kitų metų parlamentarai į rankas turėtų gauti nebe 10,1 tūkst. zlotų (2,3 tūkst. eurų), bet 7,6 tūkst. zlotų (1,7 tūkst. eurų).

Be to, biuro reikmėms toliau bus mokamas 25 procentų algos dydžio priedas, o seimūnai ir toliau nemokamai galės keliauti viešuoju transportu, gyventi Seimo viešbutyje.

Kiek bus mažinamos algos merams ir seniūnams, bus pranešta vėliau.

Valstybinių įmonių vadovams turbūt nebebus leidžiama išsimokėti premijų, kurios neretai viršija metinį atlygį.

Politologijos profesorius Antonis Dudekas sprendimą mažinti algas svarbiems valstybės tarnautojams pavadino klaidingu.

Anot profesoriaus, taip elgiantis į Seimą ims veržtis vien snobiškai pasipuikuoti norintys turtingi verslininkai ir nesąžiningi asmenys, kurie tikėsis pralobti vykdydami lobistinių firmų nurodymus.

A.Dudeko teigimu, parlamentarams reikia ne mažinti, bet didinti algas ir aprūpinimą, kad jie būtų atsparesni korupcinėms vilionėms ir galėtų sutelkti dėmesį vien į įstatymų rengimą. Politologo nuomone, lėšų algoms didinti galima gauti sumažinus Seimo narių skaičių.

Spėjama, kad TTP ryžosi mažinti atlyginimus atsižvelgdama į socialinį tyrimą, kuriame tautiečių buvo klausiama, kokią algą reikėtų mokėti parlamentarams. Paaiškėjo, kad dauguma siūlo mokėti tiktai 5 tūkst. zlotų (1,16 tūkst. eurų) neatskaičius mokesčių.

A.Dudeko teigimu, ilgi carinės priespaudos ir komunistinės santvarkos metai įdiegė lenkams nepasitikėjimą politikais ir kritišką požiūrį į turtingus asmenis. Dėl šios priežasties politikai slepia turtus, o partijos kaltina viena kitą valstybės lėšų švaistymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.