Naujos detalės Skripalių byloje: paaiškėjo, ką veikė į pensiją išėjęs agentas

Sergejus Skripalis ir jo duktė Julia Jungtinėje Karalystėje buvo apnuodyti dviejų Rusijos valstybės agentų. Bet dviejų šalių kivirče – naujas žaidėjas: Ispanija, kuriai vis dar talkino į pensiją išėjęs šnipas.

Praėjus šešiems mėnesiams po S.Skripalio ir jo dukters apnuodijimo, šio veiksmo motyvas tebėra neaiškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Praėjus šešiems mėnesiams po S.Skripalio ir jo dukters apnuodijimo, šio veiksmo motyvas tebėra neaiškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusų A.Petrovo (kairėje) ir R.Baširovo tapatybės dokumentai buvo padirbti.<br>AP nuotr.
Rusų A.Petrovo (kairėje) ir R.Baširovo tapatybės dokumentai buvo padirbti.<br>AP nuotr.
Praėjus šešiems mėnesiams po S.Skripalio ir jo dukters apnuodijimo, šio veiksmo motyvas tebėra neaiškus.<br>Reuter/Scanpix nuotr.
Praėjus šešiems mėnesiams po S.Skripalio ir jo dukters apnuodijimo, šio veiksmo motyvas tebėra neaiškus.<br>Reuter/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„The New York Times“, „Lietuvos rytas“

Sep 8, 2018, 4:37 PM, atnaujinta Sep 8, 2018, 4:38 PM

Užuot tiesiog ilsėjęsis, kai išėjo į pensiją, 67 metų S.Skripalis, buvęs Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pareigūnas, toliau dirbo: teikė informaciją Čekijai ir Estijai. Ir, kaip pranešė Europos pareigūnai, jis aktyviai bendradarbiavo su Ispanijos teisėsauga.

Visa ši veikla bei išvykos į minėtas valstybes buvo įvykdytos su britų žvalgybos tarnybos MI-6 žinia.

Ispanai jau kurį laiką kovoja su Rusijos nusikalstamomis grupuotėmis, kurios veikia šalies viduje. Kai kurios esą turi ryšių ir su aukščiausiais savo gimtinės pareigūnais.

S.Skripalio bendradarbiavimą su Ispanijos teisėsauga dienraščiui „The New York Times“ patvirtino vienas aukšto rango Madrido pareigūnas bei ispanas Fernando Rueda, kuris rašo apie šalies žvalgybininkų darbą.

Beje, S.Skripalis su Ispanija ryšių turėjo nuo seno. Dar būdamas GRU pulkininkas jis buvo atsiųstas į Madridą praėjusio amžiaus pabaigoje, dirbo kariniu atašė Rusijos ambasadoje.

Teigiama, kad būtent tuo metu jį susirado Jungtinės Karalystės žvalgybininkai ir pasamdė jį kaip dvigubą agentą.

O tuomet sekė įvykių grandinė: jo suėmimas Rusijoje 2004-aisiais, pasikeitimas šnipais su JAV 2010-aisiais ir S.Skripalio atvykimas į Angliją tais pačiais metais.

Žinia apie S.Skripalio ryšius su Ispanija nubrėžė dar vieną paralelę tarp S.Skripalio ir poloniu nužudyto buvusio Rusijos agento Aleksandro Litvinenkos. Pastarasis taip pat talkino ispanams kampanijoje, kuria siekta išardyti nusikalstamas rusų grupuotes, veikusias Ispanijoje.

Praėjus šešiems mėnesiams po S.Skripalio ir jo dukters apnuodijimo, šio veiksmo motyvas tebėra neaiškus. Ar tai buvo simbolinė ataka, siekiant parodyti kitiems rusams neištikimybės kainą? Ar S.Skripalis padarė ką nors, kas įsiutino jo buvusius kolegas?

Aiškėjant vis daugiau detalių Jungtinė Karalystė ir Rusija toliau tęsia žodžių karą dėl šnipo bei jo dukters apnuodijimo ir šią savaitę paskelbtų įtariamųjų.

Londonas kaltina Kremlių suorganizavus dvigubo agento apnuodijimą. Jo įvykdymu kaltinami du Rusijos piliečiai, kurie gavo vizą pateikę padirbtus dokumentus ir apsimetę verslininkais.

Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Baširovas – šie jų padirbtuose dokumentuose įrašyti vardai, kaip manoma, yra išgalvoti – netrukus po Skripalių apnuodijimo Solsberyje pasipustė padus ir grįžo į Rusiją.

Juos pavyktų nuteisti tik tuomet, jeigu jie būtų suimti kurioje nors Europos valstybėje, kur galioja arešto orderis, nes Rusija jų neišduos britų teisėsaugai.

O štai Kremliaus žiniasklaidos šaltinis „Sputnik“, rašydamas apie šiuos įvykius, viską vadino pramanu ir nė viename sakinyje nepamiršo įterpti rakšties britams.

„Pantomimos sezonas į Vestminsterį atkeliavo trimis mėnesiais anksčiau, kartu su Skripalių saga, – rašė „Sputnik“ žurnalistas Jonas Gauntas. – Kaip senstanti ir blėstanti Holivudo primadona šiandien Theresa May surengė kiaurą dieną trukusias spaudos konferencijas, kuriose vertė mus visus patikėti, kad rusai ryja savo vaikus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.